Fergeteges szüreti felvonuláson jártunk +fotók, videó

Kicsik és nagyok együtt ropták az egész falun át. Hagyományos szüreti felvonuláson jártunk a hétvégén Kömlődön.

Varga Réka Antónia

Az ősz beköszöntével elérkezünk az év sokak által kedvelt időszakába, a szüretbe. Az alkalom amikor a szőlőszedés és a borkészítés mellett, szinte minden faluban felvonulások és bálok vannak. Nem volt ez másképpen Kömlődön sem. A hirtelen őszi idő erős esőzést és szelet hozott magával. Éppen ezért sok program is lemondásra került a korábbi héten. Szerencsére a hétvégére ez megfordult, és újabb napsütésben érkezhettünk meg a kis faluba. Kömlődön minden évben, mind sok más kistelepülésen az ősz kezdetén a szüreti hagyományoké a szerep.

szüret, Kömlőd, felvonulás
Tökéletes idő köszöntött a kömlődi szüreti felvonulókra
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Változatlan szüreti hagyományok

Idén a jeles alkalom szeptember 21-én délután háromra esett. Háromnegyed háromkor kicsik és nagyok a falu végében a régi iskolában készülődtek. Megérkeztünk először csak a parkoló autók mennyiségéből és a sorfalat álló várakozókból tudtuk, hogy jó helyen vagyunk. Nem kételkedtünk sokáig, ugyanis pillanatok belül egy csapatnyi népviseletbe öltözött kis lurkó vett minket körbe. A kis táncosok gyülekezni indultak. 

A falu végéből indultak

Kisfiúk és lányok egymás kezét fogva a nagyok vezetésével a falu határába vették az irányt. A szokás szerint ugyanis a szüreti felvonulás a falu határában tánccal kezdődik. Amint ott végeztek a kezdetben kisebb tömeg az iskolához visszaérve, nagyobb és kisebb traktorokkal kiegészülve folytatta útját a faluközpontba. A traktorok utánfutóin ülve gyönyörű viseletben közlekedtek a hagyományőrzők. Az első kanyar után szinte rögtön megállj következett. A táncosokat ugyanis ital és üdítő várta, így leszálltak a nem hétköznapi hintókról és ünneplésbe kezdtek.

Mindekinek jót kívánt az áldás keretében Boros Ákos
Mindenkinek jót kívánt az áldás keretében Boros Ákos
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Mindenkinek járt a jókívánság

Először Boros Ákos szüreti köszöntőt mondott, amiben mindenkinek jó egészséget és szórakozást kívánt az elkövetkezendő időszakra. Ezután következtek a legkisebbek. Ők két rövid táncelőadással köszöntötték a faluban összegyűlteket. Ezután pedig a felnőttek is rázendítettek, és egy dal erejéig ők is ropták. A közönség örömködött, énekelt, táncolt és tapsolt. 

Az italszünet után a társaság apraja nagyja visszaült helyére és haladtak tovább a traktorral, a járművek mögött követte őket a kialakult tömeg. 

Érdekesség, hogy az idei szüreti időszak a nyári időjárás miatt sokkal korábban kezdődött. A legkorábban érő szőlőfajtát a Solarist, már augusztus elején leszedték a termelők. Így az ősz elején kedvelt must sokkal hamarabb elkészült. Ez azonban nem hozta előrébb az időszakkal járó hagyományokat. Sok más helyen Kömlődhöz hasonlóan készülnek szüreti felvonulással, fesztivállal és bállal is a megszokott időintervallumban. A felvonuláskor éppen úgy, ahogy Kömlődön is, nem csak a hagyományőrzők díszelegnek viseletben, a traktorok is ünnepi díszítést kapnak.

Az utazás sem telt csendesen. Hangszóróból és a hagyományőrzők torkából végig szólt a talpalávaló. Így döcögött végig a falun a jó hangulat. A társaság mindenhol megállt bemutatta tánctudását és elmondta jókívánságát, ahol várták őket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában