Pályázat

2024.09.05. 06:50

Kastélyt szeretnél? Itt a tatai!

A tatai Esterházy-kastélyra is lehet pályázni szeptembertől. A kastélytörvény azonban komoly felelősséget ró az új tulajdonosra.

Kemma.hu

Életbe lépett 48, állami tulajdonú magyar vár és kastély tulajdonjogának ingyenes átruházását lehetővé tévő, úgynevezett kastélytörvény, írta meg a vg.hu. A jogszabály végrehajtását „próbaévvel” kezdik – mondta Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára az MTI-nek még augusztus 29-én. Szeptember első hetétől nyolc, köztük három komárom-esztergomi kúria tulajdonjogáért is lehet pályázni:

A tatai kastély nívódíjat is kapott

Ki ne ismerné a híres tatai Esterházy-kastélyt és annak csodaszép parkját? Az Esterházyak egykori uradalmát hosszú előkészítés után 2021-ben újították fel, hogy méltó pompájában várja a látogatókat. A projektben a főépület, és az úgynevezett kiskastély déli szárnyának teljes körű felújítása történt meg.

A felújítás egyébként meglepetéseket is tartogatott, ugyanis titkos ajtókra, rejtett pincékre is bukkantak, a meglehetősen érdekes tárgyi leleteken kívül. 

Az Esterházy-kastély késői barokk stílusban épült Fellner Jakab tervei alapján 1760 és 1769 között, a belső munkálatok pedig 1777-ben fejeződtek be. A család a második világháborúig birtokolta a helyet, az államosítás után egy kórház kapott otthont benne 1996-ig.

Az épületegyüttes szerkezete összetett volt, a díszudvar körüli lakószárnyakon kívül kocsiszín és istállók tartoztak hozzá. Saját színházzal is rendelkezett. A kastélyépület egy nagyszabású kompozíció része, amelybe a tatai várat, illetve az Öreg-tavat is belekomponálta az épület tervezője.

A tatai kastély 2022-ben építőipari nívódíjat is kapott, amelyet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének évzáró közgyűlésén hirdettek ki.

A Kemma.hu megkereste Tata polgármesterét, Michl Józsefet, hogy megtudja, a város szeretne-e pályázni az Esterházy-kastélyra. A polgármester akkor azt mondta portálunknak, hogy a pályázati csomagot kikérik, onnantól kezdve pedig hatvan napjuk van benyújtani a pályázatot, de természetesen ennél sokkal hamarabb kiderül, hogy tudnak-e élni a lehetőséggel avagy sem. 

Tata éke egyébként nemegyszer látogatottsági rekordot is döntött: 2021-ben és 2022-ben is a legtöbben ide látogattak országosan.

Bajna éke még ugyanabban az évben megkapta az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottságának díját is. A felújítással megidézték az egykori tulajdonos, gróf Sándor Móric korát, az ördöglovas személyes tárgyait is megtekintheti a nagyérdemű. 

Csak közcélra használható

A tulajdonjoggal komoly kötelezettség is hárul a leendő tulajdonosra: 10 éven belül fel kell újítani, 30 évig pedig üzemeltetni kell a megszerzett építészeti remekeket. A közcélon kívül nem is használható másra az ingatlan: a kastélyparkokat például az év 300 napján ingyenesen látogathatóvá kell tenni, a kastélyokban őrzött közgyűjteményeket be kell mutatni, ésszerű jegyárak mellett.

A pályázat Lázár János építési és közlekedési miniszter augusztus 29-én kiadott rendelete alapján nem ingyenes: magánszemélynek, illetve cégeknek 10 millió, míg önkormányzatoknak, egyházi jogi személyeknek, nemzetiségi önkormányzatoknak 1 forint a dokumentációs díj.

Mint azt Lánszki Regő államtitkár nyilatkozatában kifejtette, a 20. század közepén a magyar kastélyokat államosították, elvették eredeti tulajdonosaiktól, azzal az ígérettel, hogy azok mindenkiéi lesznek. Ám ezen javakat idővel méltánytalanul hasznosították, amellyel az állapotuk jelentősen leromlott. 

Bár az elmúlt években jelentős felújítások történtek a Nemzeti kastély- és Várprogramban, ám a fenntartásra hathatós modell nem alakult ki, tette hozzá az államtitkár. Ezt a célt szolgálja a most életbe lépett törvény. Az államnak egyébként visszavásárlási joga van az ingatlanokra vonatkozóan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában