meglepetés

2021.04.30. 17:30

Rejtett pincére és titkos ajtóra is bukkantak a tatai Esterházy-kastélyban

Hamarosan megnyílhat a látogatók előtt a gyönyörűen felújított tatai Esterházy-­kastély. Az épületben a felújítás során rejtett pincére is titkos ajtóra is bukkantak.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: Beküldött

Bár az Esterházy-kastély felújítása a Nemzeti Kastélyprogram keretében már rég befejeződött, ám a pandémia miatt a látogatók eddig nem gyönyörködhettek az eredeti pompájában tündöklő épület kincseiben. A járványhelyzet javulása azonban most elérhető közelségbe hozta a nyitást, ha eléri a beoltottak száma a négymilliót, megnyithatnak a múzeumok, és ezzel együtt a kastély is a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a felújítás során új funkciót kapott az épület, látogatóközpontot alakítottak ki benne. Az érdeklődők pedig megleshetik majd az épület feltárt titkait is.

– A helyreállítás során restauráltuk a belső díszítéseket és a történeti épületszerkezeteket. A korabeli fotók alapján nagyon sok bútort a műtárgy­védelmi programunk keretében vissza tudtunk szerezni és vásárolni. A kastély kiállításait ezekkel a tárgyakkal rendezzük be. Például az egyik régi ebédlő rokokó és neorokokó stílusban készült. Ide összesen 17 festmény kerül, amelyek az Esterházy család tagjait ábrázolják – árulta el a miniszteri biztos, aki azt is elmondta, hogy a könyvtárterem volt az egyik legérdekesebb helyisége a kastélynak, ami egy titkos ajtót is rejtett a könyvespolcok mögött.

– A könyvtárból nyíló titkos ajtó az épület másik részébe vezetett át. Az átjáró a balkonszobába nyílott, és ily módon lehetett lerövidíteni az utat az épületen belül. De a felújítás során nagyon sok más érdekesség is előkerült. A falszövetkutatás során megtaláltuk azt a lépcsőt, amely az emeleti grófnélakosztályt kötötte össze a földszinti grófi lakosztállyal. És az eredeti nyomok alapján sikerült is a lépcső ezen részét helyreállítani és megmutatni – sorolta az épület titkait Virág Zsolt.

A másik meglepetés egy rejtett pince feltárása volt, amelyet az épület aljzatának kialakítása során találtak meg.

– Ez egy olyan pince, aminek nincsen se ablaka, se kivezető nyílása vagy szellőzője. Viszont az eredeti vasajtó mellé gondosan odahelyezték a kulcsot is, amivel első próbálkozásra kinyílt a csapóajtón a zár.

Az Esterházy-kastély késői barokk stílusban épült Fellner Jakab tervei alapján 1760 és 1769 között, a belső munkálatok pedig 1777-ben fejeződtek be. A család a második világháborúig birtokolta a helyet, az államosítás után egy kórház kapott otthont benne 1996-ig.

Az épületegyüttes szerkezete összetett volt, a díszudvar körüli lakószárnyakon kívül kocsiszín és istállók tartoztak hozzá. Saját színházzal is rendelkezett. A kastélyépület egy nagyszabású kompozíció része, amelybe a tatai várat, illetve az Öreg-tavat is belekomponálta az épület tervezője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában