Örökségünk

2024.09.04. 11:14

Tata egy forintért pályázhat az Esterházy-kastélyra

Tíz millió forint befizetésével lehet pályázatot benyújtani a tatai Esterházy-kastély tulajdonjogának megszerzéséért. Ez alól kivétel Tata önkormányzata, akik egy forint befizetésével kikérhetik a kastélyprogram pályázati csomagját. Portálunk megtudta, hogy a város él-e a lehetőséggel.

Kemma.hu

Egy tatai kastély is szerepel a kormány kastélyprogramjában. A nemrég felújított Esterházy-kastély tulajdonjogának átruházására is lehet már pályázni. A tatai Esterházy-kastélyegyüttes turisztikai fejlesztése című projekt 1,5 milliárd uniós és 900 millió forintos hazai forrásból valósult meg.

Tíz millió forint befizetésével lehet pályázatot benyújtani a tatai Esterházy kastély tulajdonjogának megszerzéséért. Ez alól kivétel Tata önkormányzata, akik egy forint befizetésével kikérhetik a kastélyprogram pályázati csomagját. Portálunk megtudta, hogy a város él-e a lehetőséggel.
Tata város önkormányzata egy forint befizetésével kikérhetik a kastélyprogram pályázati csomagját, ha pályázni szeretnének az Esterházyak egykori rezidenciájára 
Fotó: Zantleitner Ingrid / Forrás: 24 Óra

A törvény szerint lehetőség van az állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak, parkok és kertek, valamint a hozzájuk tartozó ingóságok tulajdonjogának ingyenes átruházására. A cél, hogy a gyönyörű épületek ne menjenek tönkre. 

Tatával startol a kastélyprogram

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára az MTI-nek arról beszélt, hogy A jogszabály végrehajtását „próbaévvel” kezdik. A 48 kastély közül egyelőre nyolcra lehet pályázni, amibe az Esterházyak egykori rezidenciája is beletartozik. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a törvényben nagyon szigorú kikötéseket határoztak meg. Többek között ilyen az is, hogy a kastélyparkokat az év 300 napján ingyenesen látogathatóvá kell tenni, a kastélyokban őrzött közgyűjteményeket be kell mutatni és mindemellett természetesen fenn kell tartani az épületet.

Ráadásul az új tulajdonos tíz éven belül köteles teljes körű felújítási tervet elfogadtatni és megvalósítani, harmincéves fenntartási és üzemeltetési terv mellett. Mindezek nagyobb anyagi terhet jelentenek, mint amilyen értékük az épületeknek van.
Vagyis a kastélyok átruházása mindenképpen terhet is költséget fog jelenteni az új tulajdonosa számára. 

A Kemma.hu megkereste Tata polgármesterét, Michl Józsefet, hogy megtudja, a város szeretne-e pályázni az Esterházy-kastélyra. 

– Kedden kérjük ki a pályázati csomagot, ebből fog kiderülni, hogy milyen pontos feltételei vannak a pályázatnak. Onnantól kezdve hatvan napunk van benyújtani a pályázatot, de természetesen ennél sokkal hamarabb kiderül, hogy tudunk-e élni a lehetőséggel. Mintegy két hétre van erre szükségünk – árulta el a polgármester, aki azt ígérte, hogy a döntésről portálunkat is tájékoztatni fogja. 

Tatán mindkét, októbertől mandátumot szerzett civil szervezet azt szeretné, ha az Esterházy-kastély átruházására az önkormányzat is pályázna. Ezt egyébként lehetővé teszi a törvény, ráadásul meg is könnyíti a települések dolgát. A pályázati csomag 10 millió forintért kérhető ki. Azonban ez alól kivételek az önkormányzatok, akik csupán 1 forint befizetésével juthatnak a lehetőséghez. 

– A kastély közpénzből és pályázati támogatásból került felújításra, így joggal várjuk el, hogy a polgároké maradjon. Bízunk benne, hogy megtaláljuk a fenntartásához szükséges megoldást, hiszen nem hagyhatjuk, hogy egy ilyen érték a közösségen kívülre kerüljön. Reméljük, hogy az önkormányzat is támogatja ezt a kezdeményezést, és együtt sikerül biztosítanunk, hogy a kastély a miénk maradjon – írta közösségi oldalán a FÜGgetlenek Együtt FÜGE Tata civil szervezet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában