Pályázat

2024.09.03. 18:33

Életbe lépett a kastélytörvény - a bajnai ördöglovas-kúria is pályázható

Három megyei kastély és kúria tulajdonjogára is lehet pályázni szeptembertől. A kastélytörvény azonban komoly felelősséget ró az új tulajdonosra.

Feleki Marietta

Életbe lépett 48, állami tulajdonú magyar vár és kastély tulajdonjogának ingyenes átruházását lehetővé tévő, úgy nevezett kastélytörvény, írta meg a vg.hu. A jogszabály végrehajtását „próbaévvel” kezdik – mondta Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára az MTI-nek még augusztus 29-én pénteken. Szeptember első hetétől nyolc, köztük három komárom-esztergomi kúria tulajdonjogáért is lehet pályázni:

Az ördöglovas egykori bajnai kastélya is pályázható

Sándor Móric, az ördöglovas egykori hajléka, a bajnai Sándor-Metternich kastély évtizedekig hánykolódott sorsára hagyva, majd 2021-ben a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében mintegy 2 milliárd 280 millió forintnyi összegből újítottak fel. 

Bajna éke még ugyanabban az évben megkapta az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottságának díját is. A felújítással megidézték az egykori tulajdonos, gróf Sándor Móric korát, az ördöglovas személyes tárgyait is megtekintheti a nagyérdemű. 

Csak közcélra használható

A tulajdonjoggal komoly kötelezettség is hárul a leendő tulajdonosra: 10 éven belül fel kell újítani, 30 évig pedig üzemeltetni kell a megszerzett építészeti remekeket. Emellett a közcélon kívül nem is használható másra az ingatlan: a kastélyparkokat például az év 300 napján ingyenesen látogathatóvá kell tenni, a kastélyokban őrzött közgyűjteményeket be kell mutatni, ésszerű jegyárak mellett.

A pályázat Lázár János építési és közlekedési miniszter augusztus 29-én kiadott rendelete alapján nem ingyenes: magánszemélynek illetve cégeknek 10 millió, míg önkormányzatoknak, egyházi jogi személyeknek, nemzetiségi önkormányzatoknak 1 forint a dokumentációs díj.

Mint azt nyilatkozatában Lánszki Regő államtitkár kifejtette, 20. század közepén a magyar kastélyokat államosították, elvették eredeti tulajdonosaiktól, azzal az ígérettel, hogy azok mindenkiéi lesznek. Ám ezen javakat idővel méltánytalanul hasznosítottá, amellyel az állapotuk jelentősen leromlott. 

Bár az elmúlt években jelentős felújítások történtek a Nemzeti kastély- és Várprogramban, ám a fenntartásra hathatós modell nem alakult ki, tette hozzá az államtitkár. Ezt a célt szolgálja a most életbe lépett törvény. Az államnak egyébként visszavásárlási joga van az ingatlanokra vonatkozóan.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában