Forgatag

2024.09.08. 20:45

Szentkúttól Szűz Máriáig hatalmas gyertyákon át vezet az út + fotók

Hit, hagyomány, zene és gasztronómia elegye volt a hétvégén Csatkán. A forgatagban megtaláltuk a legelképesztőbb tárgyakat, a méteres gyertyákat, a műanyag koronákat és Szűz Máriát is. Persze, paraffin olajos szobai szökőkútban...

Kemma.hu

A Csatkai búcsút a hétvégén tartották. Testközelből is tapasztaltuk, ilyenkor a Szentkút közelébe jutni finoman szólva sem egyszerű.

Csatkai búcsú
A Csatkai búcsú egyik jellegzetessége, a Szentkút, ahonnan többen flakonszámra viszik a vizet
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Több ezer ember fordult meg Csatkán a hétvégén. Ám, nemcsak a szentvíz körül volt nagy a jövés-menés. A búcsú bejárata előtt is ez a kép fogadott. Ugyanis, a tavalyi kirakodással ellentétben most itt volt terülj-terülj asztalkám. 

Csatkai búcsú
Ellepték a kiskirályok a csatkai forgatagot. Az idén is ledönthetetlen volt a trónról a műanyag, aranyszínű korona...
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Szinte minden második autó asztallá avanzsált: rántott hússal, majonézes salátával és malacsültekkel volt tele a motorháztető - persze attól függően változott a kínált mennyiség, milyen járművel érkezett a tömeg. Ha az kisbusz volt, akkor annak hátsó rakterében volt a dínomdánom. Láttunk az autó üléseken mulatozókat, de az nem változott: mindenki szépen felöltözött a nagy alkalomra. Fotósunk dolga nem volt könnyű, úton útfélen leszólították, hogy „Hé testvérem, fotózz már le minket!”.

Csatkai búcsú
Sztojka Kalapos Zoltán hagyományőrző cigány embert fedetlen fővel kaptuk lencsevégre. Persze, ez csak az istentisztelet alatt volt így
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A színes forgatagban ott volt Sztojka Kalapos Zoltán is, aki Bács-Kiskun vármegyéből, Soltvadkertről érkezett. Nevéhez méltóan kalapban jár, hatalmas ékszereket és színes ruhákat visel, valamint megjelenésének elengedhetetlen kelléke a bajusz. Ő egy hagyományőrző cigány ember, az utolsó mohikán, aki 49 évesen elképesztő elhivatottsággal őrzi a Gábor-cigányok hagyományait. Karakteres, filmbeillő megjelenésénél csak humora nagyobb. Tréfás megjegyzései jó jönnek kártyavetésnél is, mert mint megtudtuk, kérésre szívesen jövendöl. – A kártya nem hazudik, búcsú van – mondja és eltűnik a tömegben.

Csatkai búcsú
Többen vásároltak a gyönyörű holmikból, amiket felöltve akár Cigány Szultána is lehetett a vásárlóból
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Arrébb, a legszebb Cigány Szultánával találkoztunk. Gyönyörű és színes kendőket árult. Az övé volt a legszínesebb stand. Szó szoros értelemben, átvitt értelemben azonban más vitte a prímet. Például, jól megfért egymás mellett egy-egy bárd, a rugós bicska, az aranyóra, a hűtött vodka és a jó minőségű skót whiskey, valamint a régi típusú Fiat, Trabant és Skoda is - persze csak matchbox méretben.

Csatkai búcsú
El sem tudtuk képzelni Szűz Máriát szobai szökőkútban. Eddig... 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Gór Tiborék paraffin olajjal működő szobai szökőkutat árultak, aminek különlegessége, hogy egy szivattyú és néhány damilszál segítségével gyöngyként hullik a folyadék a mélybe, Szűz Mária körül. Mindezért, a világító különlegességért 38 ezer forintot kértek. Nem kis meglepetésre, euróval is lehet fizetni. Ezt viszont csak úgy tudtuk meg, hogy 50-et kért az egyik eladó egy aranyperecért.

A Csatkai búcsú és az óriásgyertya

A szomszédban 400 forint volt egy átlagos méretű gyertya, a legtöbben viszont nem sajnálták a 15-20 ezer forintot sem a másfél méteres darabokért. Az árusok szerint óriási rájuk a kereslet. Mint mondják, a vevők többsége a családtagjaiért, a boldogságért és az egészségért imádkozik. Fontos nekik, hogy hosszú órákon át égjen szeretteikért egy-egy gyertya.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában