Figyeljünk a vadállatokra az árvíz alatt is

Az árvíz miatt nem csak az embereknek kellett elhagyniuk az otthonaikat. A folyó mellett lakó vadállatoknak is költözniük kellett. Az állatvédők arra kérik az autósokat, hogy az árvíz alatt óvatosabban közlekedjenek az utakon.

Goletz-DeáK Viktória

A Tát Polgárőr Vagyonvédelmi Egyesület közösségi oldalán osztott meg egy bejegyzést, amiben arra hívták fel az autósok figyelmét, hogy megkezdődött a szigeten élő állatok árvíz előli menekülése. Mint írták, az Ófalu felőli oldalon már észleltek őzet és vaddisznót is. Arra kértek mindenkit, hogy ha valaki állatot észlel, azt jelezze a vadásztársaság, az önkormányzat, vagy a polgárőrök felé. Hozzátették, hogy ha nem muszáj, senki se próbáljon önerőből elkezdeni a "mentést". A 117-es úton közlekedő gépjárművezetőktől pedig fokozott figyelmet kértek a megnövekedett vadveszély miatt.

Árvíz
Az erdőben élő vadállatoknak is költöznie kellet az árvíz miatt. Most az utakon is több vaddal találkozhatnak az autósok 
Fotó: K.D.

Márton András, a dömösi BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek az esztergomi rendészettel. Ha bármilyen vadállat bajba kerül értesítik a mentőközpontot. Azonban egyelőre úgy néz ki, hogy sikerült elmenekülniük időben a területről. 

Lassan jött az árvíz 

– Az esztergomi prímás szigetnél tudatosan éjszakára sem barikádozták el a hidakat, így hagytak az állatoknak menekülési utat. A szigeten egyébként róka, borz, sün, mókus is lakik, de bejár oda őztől vaddisznóig minden. De ezek az állatok viszonylag jó úszok, és ha nem akartak a városon keresztül menni, akkor a kisdunai ágat még most is át tudják úszni. Illetve a szigetnek is vannak magasabb pontjai, ahova elbújhatnak – magyarázta az állatvédő, akitől megtudtuk, hogy az árvíz áldozatai a vakondok és a pockok, amik a föld alatt fogságba estek. Azonban más vadállat ennek kifejezetten örül.

– Pont most vonulnak felettünk el a fekete gólyák, amik örömmel állnak meg lakmározni a vakondokból, pockokból, amiket a víz mosott ki az üregeikből. De már több vércsét és az egerészölyvet is láttunk a mezőkön. Ők most biztosan jól be tudnak lakmározni – tette hozzá a mentőközpont vezetője, aki a 2013-as árvízre is visszaemlékezett. 

– Most az a nagy szerencse, hogy már nincsenek kölykök és fiókák. 2013-ban júniusban jött az árvíz, amikor a pár hetes kölykökkel nem vállalták a szülők, hogy átússzák a Dunát, nem tudtak gyorsan menekülni – árulta el Márton András, aki 11 évvel ezelőtt a helyi tűzoltóparancsnokkal közösen rengeteg, odújukból kiugrott bagolyfiókát mentett 11 évvel ezelőtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában