Házakat veszélyeztet az árvíz Neszmélyen + fotók, videó

Nyaralókat is veszélyeztet a Duna magas vízállása Neszmélyen. A Vízimalom utcában 2013-ban több mint 800 centi magasan tetőzött az árvíz. Az előrejelzés szerint ismét elöntheti az utcát a víz.

Kemma.hu

A Vízügy legújabb előrejelzése szerint vasárnapra elérheti az árvízkészültség I-es fokot a Dunán. Azonban a vízszint nagyon gyorsan emelkedik és akár két nap alatt elérhetik a III-as fokú készültséget. Bár a prognózis szerint a Duna most nem éri el majd a 2013-ban Komáromnál mért 845 centiméteres magasságot. Dunaalmáson és Neszmélyen is felkészülnek a legrosszabb forgatókönyvre is. 

Az árvíz és annak veszélyei miatt Neszmélyen a lakók egy emberként összefogva töltötték a homokzsákokat
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Már töltik a homokzsákokat és építik a gátat a neszmélyi Zsellér közben. Simonné Pogrányi Zita születése óta a településen él, házuk a Rózsa utcában van, a vasúti töltés mellett, így számukra természetes, hogy a Duna emelkedésekor homokzsákokat kell pakolniuk.

Ha jön az árvíz

– Már gyerekkorom óta részt veszek az árvízi védekezésben. Segítjük a falunak a vezetését, hogy minden sikeres legyen és jól működjön. A vasúti töltés mellett lakunk és nagyon fontos, hogy ezt az átjárót betapasszuk, mert volt olyan év, hogy a Fő útig ment a víz – magyarázta Zita, aki azt is elmondta, hogy az átjárónál a védekezést az nehezíti, hogy a vasúti töltés alatt folyik egy patak bele a Dunába, amit szintén kezelni kell. 

– Nagyon sok eső esett és a vasúti töltésünk is átázott. Ha a Duna eléri a töltést, a vízügyi szakemberek folyamatosan ellenőrzik majd, hogy nem keletkezik-e buzgár – tette hozzá a neszmélyi nő.

Közben Neszmély legalacsonyabban fekvő utcájában, a Vízimolnár utcában már minden nyaralót kipakoltak a tulajdonosaik. Soltész Babett, a település egyik képviselője az utca falu felőli oldalán lakik, ahol lakóházak vannak. Bár az ő telküket az ígért mobilgát megvédi, az egész utca egy emberként fogott össze, hogy segítsen az ártéren lévő házak megmentésében.

Hiába a megfeszített munka és a rengeteg homokzsák, sokaknak így is ki kell pakolniuk nyaralóikból a közelgő árvíz miatt
Hiába a megfeszített munka és a rengeteg homokzsák, sokaknak így is ki kell pakolniuk nyaralóikból a közelgő árvíz miatt
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

– Csütörtökön a nyaralós oldalon összefogva elkezdtünk pakolni. Őket sajnos nem tudjuk a víztől megvédeni. A kerítésen kívül lesz a gát megépítve. Nekik pakolni kellett. Az utca, mint minden évben, most is összefogott és mentjük a menthetőt – mondta Babett, miközben egy fiatal tatai család nyaralóját pakolták ki. Az ártéren lévő házakat eleve úgy alakítják ki, hogy az aljukat eláraszthatja a víz. Ezért például a villanykapcsolók a mennyezet alatt vannak, a lakótér pedig az emeleten lett kialakítva. A legtöbb ház falán pedig jól láthatóan bejelölték a 2013-as árvíz szintjét.

– Azt az információt kaptuk, hogy a Vízimolnár utcában mobilgátat fognak hozni. A két kilométer hosszú, 150 centiméter magas mobilgátat hétfőn fogják felállítani a betonútra. A 2013-as árvíznél még nem volt leaszfaltozott út, így akkor homokzsákokkal tudtunk csak védekezni az ár ellen. Az egy hatalmas és megfeszített feladat volt, hogy ezt a hosszú szakaszt megvédjük. A mobilgátnak köszönhetően a lakóházak biztonságban lesznek – magyarázta Babett.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában