Molnár Attila elmondta, biztonságban van-e Komárom

Molnár Attila polgármester is bejelentést tett az árvízveszéllyel kapcsolatban. A város vezetője úgy fogalmazott: Komárom biztonságban van.

Kemma.hu

Molnár Attila Facebook-videóban jelentkezett be hétfőn Komárom oldalán, hogy beszámoljon az árvízi védekezésről és az árvízhelyzetről. Elmondta, részt vett a vármegyei védelmi bizottság ülésén, aztán a helyi védelmi operatív törzset is összehívta. Ezt követően helyszíni bejárást is tartottak a folyóparton.

Árvíz: Komárom felkészülten várja az áradást
A 2013-as árvíz idején is helytálltak. Komárom most is felkészülten várja az áradást
Fotó: Viszló Balázs / Forrás: Facebook

A polgármester arról is beszélt, csütörtökön és pénteken várható a Duna tetőzése a város térségében, jelenleg 805 centiméteres vízállást jeleznek, amely minden idők második legnagyobbja lesz.

– Fontos volt az új gát megépítése, mert így el tudjuk mondani, Komárom akkor is biztonságban van, ha netán 9 méter víz jönne, rendkívüli árvízvédelmi intézkedésekre így nincs szükség – hangoztatta Molnár Attila. – Ennek ellenére a 8 méter vízzel meg kell birkózni, oda kell figyelni.

A monostori szabadstrand víz alá fog kerülni, így a környéken kiürítették a konténereket, a zsilipeket ahol kellett lezárták, ahol kellett kinyitották, telepítették a szivattyúkat is. Folyamatosan elemzik a helyzetet, készenlétben vannak.

A közlekedéssel kapcsolatban elmondta, a Komárom-Esztergom vasútvonalat lezárták, a járatok helyett pótlóbuszok járnak. A hét második felében azonban a 10-es út Neszmély és Süttő közötti szakaszát is lezárják majd. Ahogy azt a Vaol is megírta, a vámosszabadi hidat már lezárták, az ottani forgalom a Monostori hídra terelődik át. A közlekedési változásokról a cégeket is értesítették, mert érinthetik azok működését. Mindezek mellett Észak-Komárom polgármesterével, Keszegh Bélával is folyamatosan tartják a kapcsolatot.

– Lemondtuk a heti városi programokat, például az autómentes napot és a kulturális örökség napjaihoz kapcsolódó rendezvényünket – tette hozzá Molnár Attila. – Mivel 8 méter fölötti vízállás várható, 

fontos, hogy minden erőnkkel a védekezésre koncentráljunk. 

A civil szervezetek is arra kérjük, mondják le a hétre szervezett programokat és segítsék a védekezést, ha kell.

Komárom a környékbeli településeket is segítené

Mivel több környékbeli településen szükség lesz a lakosság segítségére, így a polgármester azt kérte, aki tud homokzsákokat rakodni, az jelezze ezt a [email protected]  e-mail címen. A városházán és a városgazdánál is éjjel-nappali ügyelet biztosítja, hogy azonnal intézkedni tudjanak, ha valahol szükség lesz rá.

Híreink az árvízzel kapcsolatban, egy helyen:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában