Hírösszefoglaló

2024.09.17. 08:42

Utakat zártak le az árvíz miatt, még több métert emelkedhet a Duna

A Duna áradása miatt Esztergomban már lezártak egy útszakaszt, de máshol is hasonló lépéseket kellett tenni. A határfolyó újabb bő métert emelkedett 24 óra alatt, a vasútközlekedés továbbra is szünetel Ausztria és Magyarország között az árvíz miatt.

Kemma.hu

Összegyűjtöttük a legfrissebb árvízi híreket. Mint ismert, az elmúlt napokban lezúdult rengeteg esőzés következtében brutális áradások pusztítanak szerte Európában. Az esőzéseket a Boris nevű mediterrán ciklon okozta, és emiatt árad most a Duna, a Rába is többek között. 

Árvízi hírösszefoglalónkban minden fontos és friss információt megtalálnak
Árvízi hírösszefoglalónkban minden fontos és friss információt megtalálnak
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Cikkünkben a szeptember 17-i reggeli legfrisseb és legfontosabb híreket gyűjtöttük össze, így többek között 

  • a magyar és az osztrák vasúti közlekedésről, 
  • útlezárásról, 
  • a védekezés állásáról 
  • és az aktuális vízállásokról is beszámolunk. 

Zártak már le utakat az áradás miatt? Igen!

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Duna áradása miatt félpályán lezárták a 11-es számú főút egy szakaszát, a 60-as kilométer szelvénytől, Esztergom-Búbánatvölgynél. A közúti forgalmat forgalomirányító lámpák irányítják. Esztergomban a Nagy-Duna sétányt teljes terjedelmében lezárták. Az egyik zárási pont a Táncsics Mihály út Helischer József út kereszteződése, a másik pedig az Árok utca Deák Ferenc utca kereszteződése.
Az Útinform arról ír, hogy lezárták a dunaalmási hajóállomáshoz vezető bekötőutat, illetve valamint az ottani és a neszmélyi vasútállomásokhoz vezető utakat is, valamint hogy a 11-es főúton, Pilismarót térségében árvízvédelmi munkákat végeznek. Az 53-as és az 54-es kilométerek között csak a fél útpálya járható.

Úgy tudni, hogy a hét második felében a 10-es út Neszmély és Süttő közötti szakaszát is lezárják majd.

Újabb métert emelkedett a Duna 24 óra alatt

Komáromnál 612 centiméter volt a Duna vízállása szeptember 17-én reggel hat órakor, Esztergomnál 547. Ez előbbi vízmércénél 106, utóbbinál 102 centis emelkedés 24 óra alatt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint az árvízvédekezési szint továbbra is másodfokú mindkét gátőrjárás térségében. Hétfőn megérkeztek a katonák is a Dunához, Neszmélyen és Pilismaróton segítenek a tatai dandár egyenruhásai. 

Erős Gábor, az esztergomi térség osszágyűlési képviselője arról számolt be, hogy a királyvárosban ültek össze a Duna menti polgármesterek és az érintett hatóságok szakemberei. Átbeszélték az elkövetkező napok feladatait és a védekezéssel kapcsolatos teendőket. 
– Fontos, hogy összefogva, gördülékenyen védjük meg a településeket – emelte ki a politikus.

A Duna áradása miatt Esztergomban már lezártak egy útszakaszt, de máshol is hasonló lépéseket kellett tenni. A határfolyó újabb bő métert emelkedett.
Folyamatos a védekezés a Duna mentén az árvíz miatt
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Hernádi Ádám polgármester arról számolt be közösségi oldalán, hogy náluk is gőzerővel folyik az árvízi védekezés. Kedd reggel három helyszínen várják az önkénteseket, homokzsákokat tölteni:

  • József Attila tér, 
  • Pór Antal tér 
  • és Árok utca. 
    Kérik, hogy aki tud, lapátot is vigyen magával. A Duna mellett fekvő Szalma csárda, amely előtt az utat is lezárták már, szintén felkészült az áradásra, hétfőn sokan segítettek a nagy múltú étteremben, hogy kipakoljanak, mielőtt az ár eléri őket.

Árvízi önkéntesek, itt jelentkezhettek!

Ha valaki segíteni szeretne, összegyűjtöttük az önállóan védekező települések listáját:

Ausztria felé és felől, valamint egy magyar szakaszon sem járnak a vonatok

A vonatközlekedésre is hatással van az áradás. MÁV tájékoztatása szerint az árvízvédelmi készültség miatt várhatóan napokig pótlóbuszok közlekednek a Komárom-Esztergom vonalon az S74-es vonatok helyett. Néhány helyen nem a vasútállomásnál, hanem a buszmegállókban állnak majd meg ezek a pótjáratok:

  • Süttő helyett Süttő, újtelepnél
  • Nyergesújfalu-felső helyett a helyi rendőrségnél 
  • Nyergesújfalu állomás helyett a bajóti elágazásnál 
  • Tát vasúti megállója helyett a helyi postánál
  • Esztergom-Kertvárosnál pedig a főúton lévő Volán-megállónál (bejárati út).

A fel nem sorolt helyeken a vasútállomás közvetlen közelében áll meg a pótlóbusz. A pótlóbuszok útvonala az árvízvédelmi készültséghez igazodva változhat.
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vasárnap este állította le a vonatközlekedést Bécs és Hegyeshalom között és ez várhatóan kedd éjfélig, de akár tovább is így maradhat. Valamennyi Railjet, bécsi EuroCity, EuRegio vonat és a Kálmán Imre EuroNight  csak Hegyeshalomig közlekedik, illetve onnan is indul. A Budapest-Keleti pályaudvar és Hegyeshalom között közlekedő nemzetközi vonatok a fennakadás végéig helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők.

A Regiojet (CRS) tájékoztatása szerint az osztrák viharos időjárás, árvízhelyzet miatt kedden sem közlekednek  Budapest és Bécs között a Regiojet vonatok (1032, 1065, 1031, 1034, 1033, 1036, 1035, 1068-as számú).

800-805 centire számítanak az árvíz tetőzésekor

– Pilismaróton három helyszínen végzünk munkálatokat. A honvédség felkészült az árvízi védekezésben való részvételre, és arra, hogy a további igényeket kielégítsük a védekezésben – emelte ki Tóth István ezredes, a Klapka György I. Páncélosdandár parancsnoka, miután hétfőn megérkeztek a településre.

A honvédség mellett az ország minden tájáról érkeztek az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei segíteni a dunai árhullám elleni védekezésben. Mint megtudtuk: Táttól egészen Dömösig az esztergomi vízmérce a mérvadó, így a készültségi szint is azonos: 800 centiméter körüli vízállásra készülnek. Esztergomban kedden reggel kezdődik a zsákolás, itt a Vízügy szakemberei és önkéntesek által és az önkormányzat szervezésében zajlik a zsáktöltés.

Komáromnál, ahogy arról dr. Molnár Attila polgármester tájékoztatása nyomán beszámoltunk, 805 centiméter körüli tetőzésre készülnek. 

– Fontos volt az új gát megépítése, mert így el tudjuk mondani, Komárom akkor is biztonságban van, ha netán 9 méter víz jönne, rendkívüli árvízvédelmi intézkedésekre így nincs szükség – emelte ki a polgármester. – Ennek ellenére a 8 méter vízzel meg kell birkózni, oda kell figyelni.

Folyamatosan frissülő hírblokkunk a szeptemberi áradásról:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában