Jegyzet

2024.08.22. 21:00

Napról napra

Túl az államalapítás, Szent István és az új kenyér ünnepén, holnap van a rabszolga-kereskedelemre és az annak felszámolására emlékeztető emléknap. Maradva még a mánál, ma ünnepli az egyház Mária királynői méltóságát.

Fenyvesi Károly

A Boldogságos Szűz Mária királynőre történő emlékezés napját hetven évvel ezelőtt rendelte el XII. Piusz pápa. Addig is élt a keresztény világban a fenséges gondolat egy 1593 évvel ezelőtt szentesített dogmával. Évszámok, helyszínek, események hosszú sorozata a különböző megfontolásokkal összeállított kalendáriumokban. Jobb esetben tényeken alapuló múltidézés. A ma emberének egészen biztosan hosszú a rövidebb lista is. Aki fogékony egy-egy fejezetre, talán belemélyed néhány témába. Többségünk viszont csak belegondol cseppnyit abba, ami eljut hozzá. Inkább a közelmúlt emlékeit idézzük.

Vármegyénkben is eseményekben gazdagon telt a nemzeti ünnepünkhöz igazított hosszú hétvége. Szerepelt a kínálatban például zene a bábolnai arborétumban, tűztáncbemutató Dadon, lecsófőző verseny Naszályon, bográcsparti Sárisápon, minidotto Súron, kemencés kenyérsütés Szőnyben és hosszan lehetne folytatni a felsorolást. Van miről beszélgetni a következő napokban. Aki valamilyen oknál fogva nem tudott ott lenni települése közösségi eseményén, az kíváncsi a történésekre. A többiek felidézik a közös élményt, a hangulatot. Egy-egy helyi találkozás erről is szól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában