Ukrán háború

2024.08.30. 17:53

Tatán csaknem 250 ukrajnai menekültet fogadtak be

Információink szerint az elmúlt két év során mintegy 250 ukrajnai menekült került Tatára. Sokuk a város támogatásának köszönhetően integrálódott. Dr. Horváth Józsefet, Tata jegyzőjét kérdeztük arról, hogy van-e olyan, a városban élő ukrajnai menekült, akinek mennie kellett a szállásáról.

Kemma.hu

Összesen 21 kárpátaljai menekültnek vált kérdésessé a szállása a napokban Tatán. Eddig egy magánszemély biztosított számukra szállást, azonban az állami támogatás megszűnésével augusztus 21-től nekik a továbbiakban fizetniük kell a szállásért. Dr. Horváth József, Tata jegyzője a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy összesen mintegy 250 ukrajnai menekült élt a városban. Ebből 42 főt a város fogadott be, vagyis az önkormányzat biztosította számukra az ellátást. Kétszáz főt pedig az állam által leszerződött magánszemélyek szállásoltak el. Utóbbiak között volt az a 21 fő, akinek megszűnt a lakhatása. Azonban végül az ő helyzetüket is sikerült rendezni. 

menekült, menekültek, Tata
A Tatán menedékre lelt menekültek lakhelye
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Egy júniusi kormányrendelet szerint augusztus 21-étől csak azok az ukrajnai menekültek jogosultak szállásra Magyarországon, akik „katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységből” érkeztek. Mivel Kárpátalja nem érintett közvetlenül a harcokban, így sok családnak kellett a továbbiakban vállalnia, hogy maguk fizetik a szállásukat. 

Tata segített a menekülteknek

Tata jegyzőjétől megtudtuk, hogy júniusban mind a két magánszeméllyel felvették a kapcsolatot, akik ukrajnai menekülteket fogadtak be. Tőlük megtudták, hogy azok a személyek, akikre vonatkozott a kormányrendelet, mind vállalták, hogy a továbbiakban maguk fizetik a szállásukat. Vagyis a helyzet rendezettnek tűnt. Azonban miután az augusztus 21-én utcára került kocsi menekülteket egy esztergomi szállásra szállította a Máltai Szeretetszolgálat, az egyik tatai szálláson élő 21 fő is közölte, hogy mégse akar a továbbiakban fizetni a lakhatásukért. Ezért a tulajdonos közölte velük, hogy menniük kell. Azonban úgy tudjuk, hogy mégsem kerültek végül az utcára. 

– Azt a tájékoztatást kaptam, hogy az érintett 21 kárpátaljai menekült ügye is megoldódott. Tíz fő elhagyta a várost, tizenegyen pedig vállalták, hogy mégis fizetnek a szállásukért – árulta el a jegyző, aki kiemelte, hogy az ukrán-orosz háború kitörésekor összesen 42 fő számára vállalta az önkormányzat, hogy segít az elhelyezésükben. A Szociális Alapellátó Intézet, illetve a Máltai Szeretetszolgálat segítségével 22 gyermeket tudtak elhelyezni óvodában, illetve iskolában. Mivel sokan a tanév kezdete előtt érkeztek Tatára, a város biztosította, hogy két ukrán tanárnő tartson számukra online órát. Illetve a magánszállásokon elhelyezett menekültekkel is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a Szociális Alapellátó Intézet, és segített számukra is az integrálásban. 

– A város által támogatott menekültek az elmúlt két évben vagy elköltöztek, vagy munkát vállaltak és már nincs szükségük a város támogatására – tudtuk meg.

A kocsiakat elvitték

Mintegy 120 gyermek és nő az orosz-ukrán háború kitörése után érkezett Magyarországra, majd Kocson szállásolták el őket. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a családok eddig a kocsi fogadóban laktak, aminek költségeit a magyar állam fizette, azonban augusztus 21-én utcára kerültek. Ugyanis egy júniusi kormányrendelet szerint augusztus 21-étől csak azok az ukrajnai menekültek jogosultak szállásra Magyarországon, akik „katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységből” érkeztek. Mivel Kárpátalja nem érintett közvetlenül a harcokban, a 120 kocsi menekült támogatását is megszüntették, ezért el kellett hagyniuk az eddigi szállásukat. Végül Esztergomba szállították őket, ahol ideiglenesen szállást biztosítottak a számukra. Információnk szerint a vármegyében több mint tíz településen ezer főnél is többen voltak augusztus 21-ig elszállásolva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában