Ukrán háború

2024.08.28. 20:04

Meglátogattuk a kocsi menekülteket Esztergomban +fotók

Meglátogattuk az új szálláshelyükön a kocsi ukrajnai menekülteket. Esztergomban helyezték el a családokat ideiglenesen. Egyelőre szeptemberig maradhatnak, azonban utána kérdéses, hogy az 53 menekült maradhat-e.

Kemma.hu

Egy csapatnyi gyerek focizott boldogan a szálló előtt. Jöttünkre integetni kezdtek, majd a hatalmas fényképezőgépet meglátva hozzánk szaladtak. A fiúk azonnal pózolni kezdtek a kamerának, de foci tudásukat is szívesen megmutatták kérésünkre. Közben pár méterről távolabb a padokon ülve pár éves, pelenkás csemetéikkel a karjukban anyukáik figyelték őket. Ők azok az ukrajnai menekültek, akik egy héttel korábban Kocson az utcára kerültek. 

Két éve érkeztek  Mintegy 120 gyermek és nő az orosz-ukrán háború kitörése után érkezett Magyarországra, majd Kocson szállásolták el őket. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a családok eddig a kocsi fogadóban laktak, aminek költségeit a magyar állam fizette, azonban augusztus 21.-én utcára kerültek. Ugyanis egy júniusi kormányrendelet szerint augusztus 21-étől csak azok az ukrajnai menekültek jogosultak szállásra Magyarországon, akik „katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységből” érkeztek. Mivel Kárpátalja nem érintett közvetlenül a harcokban, a 120 kocsi menekült támogatását is megszüntették, ezért el kellett hagyniuk az eddigi szállásukat. Információnk szerint a vármegyében több mint tíz településen, ezer főnél is többen voltak augusztus 21-ig elszállásolva. Az országban csak Kocson nem tudták megoldani addig a helyzetet.
A 7-9 éves ukrajnai menekült gyerekek boldogan fociznak Esztergomban, az ideiglenes szállásuk előtt 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra


Augusztus 22-én rendeződni látszott a családok sorsa. Délután két busz érkezett Kocsra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében, hogy új helyre vigye az utcán várakozó családokat. Úgy tudjuk, az ukrajnai menekültek egy hétig biztos, hogy az új szállásukon maradhatnak. 

Jó helyen a menekültek

Portálunk meglátogatta Esztergomban az ukrajnai menekülteket. A családok örömmel fogadtak bennünket, hiszen már Kocson is többször felkerestük őket. Mint mondták, nagyon hálásak a magyaroknak, és a médiának, akik ennyit foglalkoztak velük. Úgy érzik, hogy ennyi segítséget egyik ukrajnai család sem kapott, mint ők. Az új szállásukkal is nagyon elégedettek, szerintük mindenük megvan amire szükségük van. Jobb helyre nem is kerülhettek volna. Remélik, hogy hamarosan véglegesen rendeződhet a helyzetük. Az asszonyoktól megtudtuk, hogy a Máltai Szeretetszolgálattól is minden nap kijárnak hozzájuk, és mindenben segítenek nekik. Még David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete is meglátogatta őket szerdán kora délután. Egyelőre csak azt az egyet nem tudják, hogy mi lesz velük a hétvégétől. Ugyanis jelenlegi helyükön csak augusztus végéig maradhatnak. Amíg nem rendeződik a szállásuk, addig azonban se dolgozni nem tudnak, se a gyerekeket nem tudják iskolába, óvodába íratni. 

A 34 éves Olgától megtudtuk, hogy négy gyermekével és két unokájával érkezett Esztergomba. Összesen 53 nő és gyermek lakik a szálláson. Van akinek a férje is át tudott jönni Magyarországra még időben, azonban a férfiak hétköznap az országban szanaszét dolgoznak, mindig ott, ahol éppen találnak valami alkalmi munkát. Ő a szerencsésebbek közé tartozik, hiszen az ő férjének is sikerült átjutnia. Hogy most merre van és milyen munkát talált nem tudta megmondani. Olga azonban azt elárulta, hogy már jelentkezett egy tanfolyamra, hogy megtanuljon magyarul írni és olvasni. Mint mondta, nagyon szégyelli, hogy a gyerekei mind írástudók, ő viszont nem. Szeretne dolgozni is elmenni, ha rendeződik a helyzetük, és kapnak végleges szállást. De egyelőre a gyerekek beiskolázása a legfontosabb szerinte. Hiszen vannak olyanok köztük, akik a háború kitörése után kezdték volna az iskolát. Azonban azóta nem volt lehetőségük tanulni. 

Közben a focizást megunva a fiúk is oda jöttek hozzánk. Arra a kérdésünkre, hogy mit szeretnének legjobban csinálni, legnagyobb meglepetésünkre azt felelték, hogy iskolába járni. 

Két éve érkeztek

Mintegy 120 gyermek és nő az orosz-ukrán háború kitörése után érkezett Magyarországra, majd Kocson szállásolták el őket. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a családok eddig a kocsi fogadóban laktak, aminek költségeit a magyar állam fizette, azonban augusztus 21.-én utcára kerültek. Ugyanis egy júniusi kormányrendelet szerint augusztus 21-étől csak azok az ukrajnai menekültek jogosultak szállásra Magyarországon, akik „katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységből” érkeztek. Mivel Kárpátalja nem érintett közvetlenül a harcokban, a 120 kocsi menekült támogatását is megszüntették, ezért el kellett hagyniuk az eddigi szállásukat. Információnk szerint a vármegyében több mint tíz településen, ezer főnél is többen voltak augusztus 21-ig elszállásolva. Az országban csak Kocson nem tudták megoldani addig a helyzetet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában