Adomány

2024.07.28. 11:25

Válaszolt a MOHU: ezt kell tudni a jótékony üvegvisszaváltásról

Főleg állatvédő szervezetek használták ki a MOHU által biztosított új, adománygyűjtést. A REpontoknál, vagyis az üvegvisszaváltóknál közvetlenül a szervezetnek adományozhatjuk a visszajáró pénzt. Azonban jobb, ha vigyázunk. Könnyen másnál landolhat az adomány!

Goletz-DeáK Viktória

Egyre több civil szervezet, főleg állatvédők osztják meg közösségi oldalaikon azt a QR kódot, ami segítségével az üvegvisszaváltókban "adományozhatunk" nekik. Azonban már többen is óvatosságra intik a jótékonykodókat. 

Főleg állatvédő szervezetek használták ki a MOHU által biztosított új, adománygyűjtést. A REpontoknál, vagyis az üvegvisszaváltóknál közvetlenül a szervezetnek adományozhatjuk a visszajáró pénzt. Azonban jobb, ha vigyázunk. Könnyen másnál landolhat az adomány!
A REpontoknál, vagyis az üvegvisszaváltó automatáknál az 50 forintos emblémával ellátott üvegeket lehet visszaváltani 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Ha valaki visszaváltja az 50 forintos emblémával ellátott üveget, akkor az abból visszajáró pénzt kérheti az adott boltban levásárolható kuponként, küldheti a bankszámlájára, vagy felajánlhatja jótékony célra is. És ez utóbbinál vannak félreértések, amit a MOHU szerint fontos tisztázni!

Jótékony üvegvisszaváltók?

A Kemma.hu is beszámolt arról, hogy több vármegyei civil szervezethez sem érkezett meg az üvegvisszaváltás során számukra küldött összeg. Megkerestük az üggyel kapcsolatban a MOHU-t, segítségükkel pedig több tévhitet is sikerült tisztáznunk. 

Az első és legfontosabb leszögezni azt, hogy a MOHU jelenleg három gyermekszervezettel van kapcsolatban: a Bethesda Gyermekkórház, a Heim Pál, és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája számára van lehetőség jótékony célra felajánlani a visszajáró összeget. Ha valaki QR-kód alapján szeretne pénzt adományozni egy másik szervezetnek, akkor a REpont automatán nem a "jótékonyság felajánlás", hanem a "banki utalás" opciót kell kiválasztania. 

Márton András, a BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a módszer igazából a MOHU applikációjának egy kiskapuja, amit az állatvédők ügyesen kihasználnak. Más kérdés, hogy a dolog összetettebb és nem biztos, hogy jól járnak vele. De kezdjük az elején. 

– Ha valaki letölti a MOHU applikációját, akkor ott tudja regisztrálni az adatait, a szervezete, vagy a saját nevét, illetve a számlaszámot, amire szeretné, hogy az összeg érkezzen. Erre a rendszer generál egy QR-kódot, amit sokan megosztanak a közösségi oldalukon, hogy aki támogatni szeretné őket, az a kód segítségével, az üvegvisszaváltóknál megteheti – magyarázta András, aki szerint az első baj az, hogy senki sem ellenőrzi ezeket a kódokat. 

Főleg állatvédő szervezetek használták ki a MOHU által biztosított új, adománygyűjtést. A REpontoknál, vagyis az üvegvisszaváltóknál közvetlenül a szervezetnek adományozhatjuk a visszajáró pénzt. Azonban jobb, ha vigyázunk. Könnyen másnál landolhat az adomány!
A REpontoknál lehetőség van bolti kupont, vagy banki utalást kérni. Illetve három gyermekszervezet számára jótékonykodhatunk is
Fotó: M.W.

– Sajnos én már láttam olyan két különbözően kinéző QR-kódot, amik elvileg ugyanahhoz a civil szervezethez tartoztak. Hogy kettős regisztrációról volt szó, vagy valaki visszaélt a szervezet nevével, nem lehet tudni. Senki sem tudja ellenőrizni. Ahogy azt sem tudjuk, hogy a számlánkra beérkezik-e minden összeg, amit a mi kódunkra küldenek el a támogatóink. Az utalásoknál is csak a MOHU neve szerepel, hogy azt például Szegedről, Pécsről, vagy Esztergomból küldték, nem tudjuk – magyarázta az állatvédő, aki azt tanácsolja mindenkinek, aki szeretne az üvegvisszaváltókon keresztül támogatni egy szervezetet, hogy mindenképpen a szervezett hivatalos oldalán található QR-kódot használja csak. András szerint azonban nem csak ez az egyetlen gond a QR-kódos adományoknál.

Sok kicsi nem megy sokra

– Ezek az összegek sokszor 50, 100, 200 forintonként érkeznek a számlánkra. Nálunk 10 nap alatt mintegy száz tétel érkezett be, összesen 49 ezer forinttal. Egy olyan szervezetnél, akiknél a bejött összegeket könyvelni kell, hatalmas plusz feladat tételenként feldolgozni ezeket az utalásokat. Hiszen ez havi 10-500 pluszt tételt is jelenthet. Feltehetően meg fogja emelni a könyvelés díját is – vélekedett a madárvédő egyesület vezetője, aki attól is tart, hogy a kezdeti lelkesedés ellenére nem fognak az állatvédők jobban járni. És ez a nagyobb baj. 

– Ahogy megosztottuk a QR-kódunkat és elindultak rá az adományok, drámai mértékben esett vissza a hagyományos ezer, ötezer forint értékű utalások száma. Én most úgy látom, hogy sokan az üvegekből visszajáró pénzekkel letudjak a támogatást. Ugyanis az adott tíz nap összesített adatai szerint nem 49 ezerrel nőtt a beérkező adomány, hanem mintegy 200 ezerrel csökkent. Ami nagy baj, mert ahogy a legtöbb civil szervezet, mi is mindig feszesen gazdálkodunk. Ez a rendszer akkor működne jól, vagyis akkor adna plusz segítséget a szervezeteknek, ha az egyéni, szokásos adományokon felül támogatnák az üvegvisszaváltásból származó pénzzel őket – szögezte le az állatvédő. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában