2024.07.13. 09:04
Levendulaszüret az ősi erők találkozásánál: fotókon az ország legcsendesebb helye
Egykor némaságot fogadott szerzetesek lakták, majd egy grófnő, aki nem akarta elhagyni Magyarországot. A majki remeteségben ezekben a napokban még tart a levendulaszüret.
Július 16-ig tart a majki levendulaszüret a kamalduli remeteségben, így ha valaki ebben a hőségben egyszerre szeretne levendulázni és fel is frissülni, kiváló választás neki az egykori, némaságot fogadott szerzetesek birodalma. A felújított kastélyban ugyanis nemcsak a vastag falak kínálnak védelmet a forróságban, de a kávézó is, ahol, mint a műemlékegyüttes közösségi oldalán megtudtuk, többek között levendulaszörp is várja a vendégeket.
Nem csak a levendulaszüret miatt érdemes felkeresni
Az Oroszlány melletti remeteség különleges hely egyébként:
- épületegyüttes európai szinten is kiemelkedő értéket képvisel: a némasági fogadalmáról ismert szerzetesrendnek világszerte mindössze öt hasonló helyszíne maradt fenn
- Ősi, szakrális erők találkozópontja Majk. A remeteség egy Szent György-vonal csillagzat kellős közepén áll. Sokan vallják: jótékony, gyógyító energiával töltődik fel az ember, valamint test és lélek is harmóniába kerül az ilyen különleges erőterű helyeken.
- A kiállítást bejárva nem csak a kamalduliak múltját ismerhetjük meg, de a 13-as cella grófnőjének történetét is megismerhetjük. Gróf Esterházy Móric felesége, Károlyi Margit élete végéig Magyarországon maradt annak ellenére, hogy férje és lánya Bécsbe menekült. Ő és a testvére a 13-as, egykori remetecellába költözött be.
GALÉRIA: Levendulaszüret Majkon (Fotók: F.P.)
Fotók: Flajsz PéterLevendulaszörp: recept a Majkon szüretelt virágokból
A Mindmegette receptgyűjteményéből hoztunk is egy levendulaszörp receptet, hogy megőrizhessétek a majki hangulatot, de szemezgethettek korábbi gyűjtésünkből is.
Hozzávalók:
- 1 kg cukor
- 1 liter víz
- 3 bögre levendulavirág
- 5 db citrom
Elkészítés:
- Miután eltávolítottuk a levendula szárát, öblítsük le a virágját.
- Rakjuk egy lábasba a citrom jól megmosott héját és levét, a cukrot, majd öntsük fel a vízzel. Forraljuk addig, amíg szirupos nem lesz. Ezután zárjuk el a tüzet alatta, majd adjuk hozzá a levendulát.
- A keveréket letakarva, minimum egy éjszakát, de akár egy napot is pihenni hagyjuk.
- A legalább egy éjszakát pihentetett szirupunkat átszűrjük egy gézlapon, vagy egy apró lyukú szűrőn. Ezután felforraljuk, majd a sterilizált, felforrósított üvegekbe töltjük.
- Palackozás után azonnal száraz dunsztba tesszük, míg néhány nap elteltével teljesen kihűl a párnák és plédek között.
További levendulás receptek a Mindmegettén, ahol azt is megtudhatod, hogy a szüretet érdemes a felhasználási célunk szerint megválogatni. Így például, ha levendulaolajat szeretnénk készíteni, akkor a betakarítással érdemes várni egészen addig, amíg a virágok fele már kinyílt, mivel ekkor a legmagasabb az olajtartalma.