Engedély

2024.07.07. 20:17

Elszaporodtak a vadak Tatabányán. Itt a kilövési engedély

A város jegyzője belterületi vadelejtési engedély kiadását kérte a Tatabányai Rendőrkapitányságtól. A vadkilövésről a megbízott vadász - elsődleges figyelemmel az emberi életre és különös tekintettel az anyagi javakra - alapos mérlegelést követően dönthet.

Kemma.hu

Dr. Dörnyei Vendel jegyző a napokban arról értesítette a tatabányaiakat, hogy a személyi biztonság és a vagyonvédelem érdekében kérvényezte belterületi vadelejtési engedély kiadását a Tatabányai Rendőrkapitányságtól, amely endedélyt a rendőrkapitányság meg is adta július 1. és december 20. közötti időszakra.

Tatabánya lakott területén így az alábbi két helyszínen lehet elejteni a kártékony vadakat (vaddisznó, róka):

  • Tatabánya, Egység utca melletti önkormányzati tulajdonú zöldterület (Egység utca - Baross Gábor út - Páfrány utca - Sziget köz által határolt terület), érintett helyrajzi számok: 1451/10, 1451/11, 1451/12, 1451/15, 1450/1,0692/5.
  • Tatabánya, Otthon utca legvége, mely kerítéssel határolt önkormányzati tulajdonú terület, érintett helyrajzi szám: 6149/1, 6150/4.

Mint arról a jegyző tájékoztat, a belterületi vadelejtés nem vadászatnak, hanem lényegében „kár- vagy veszélyelhárításnak, megelőzésnek” számít. Az elejtés minden esetben este8 és hajnali 5 óra közötti időszakban végezhető, a feladat végrehajtását pedig csak az önkormányzat által megbízott szakember (vadász) végezheti.

Dr. Dörnyei Vendel arra kérte a tatabányaiakat, hogy a vadak megjelenésével, illetve az általuk okozott kárral kapcsolatban tegyenek bejelentést a város honlapján, a problémák bejelentésére létrehozott felületen. A bejelentések nyomán az elejtést irányító szakember helyszíni szemlét tart, majd a bejárás során tapasztaltak alapján dönt a vadkilövés szükségességéről.

A megbízott vadász, figyelemmel az emberi életre és az anyagi javakra, csak alapos mérlegelést követően dönthet a vadkilövés mellett. A kárt okozó vad elejtése kizárólag vadászlőfegyverrel történhet, amely zavaró hanghatásokkal járhat.

A jegyző egyúttal felhívta a figyelmet az ingatlantulajdonosok egyéni felelőssége is: az elhanyagolt telkekre ugyanis nagyobb számban merészkednek be a vadon élő állatok, ezért fontos a kertek bekerítése és rendben tartása.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában