Múltidéző

2 órája

Nagy nyugati szökés a múltból: 2 pancser fiatal Komáromtól csak Győrig jutott

Nagy álmokkal vágott neki két fiatal 1954-ben az illegális nyugati kalandnak. A szökés azonban Győrben meghiúsult, végül börtönben kötöttek ki.

Kemma.hu

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára közösségi oldalán ismét egy izgalmas és érdekes történetet osztott meg a múltból. Az '50-es években rengetegen akartak Nyugatra jutni. A legtöbben a vasúti közlekedés segítségével próbálták ezt kivitelezni. Ezzel próbálkozott két fiatal is 1954. július 15-én, akiknek a szökés végül nagyon rövid életű lett.

Ilyen fékezőfülkés vasúti kocsiban rejtőzve indult a fiatalok szökése
Ilyen fékezőfülkés vasúti kocsiban rejtőzve indult a fiatalok szökése
Forrás: Facebook/Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

A szökésből a börtönben találták magukat a fiatalok

A 19 éves Adamcsek Józsefet nagyon foglalkoztatta annak a lehetősége, hogy kijusson Koreába. Erről azonban hamar le kellett mondania, hiszen teljességgel lehetetlennek tűnt. Hamar változott is az úti cél. Ismerősével, a 20 éves  Barta Lászlóval elhatározták, hogy nemzetközi gyorsvonattal illegálisan Bécsbe szöknek. A disszidálás azonban hamar rémálommá változott.

Tervük az volt, hogy Győrig a vasúti kocsiban utaznak, utána pedig a sötétség leple alatt bebújnak a kocsi alá, és ott megkapaszkodva utaznak Hegyeshalomig, majd keresztül a határon. Végül 1954. július 15-én 21 óra 20 perckor felültek a Keleti pályaudvarról induló nemzetközi gyorsvonatra. Jegyet nem váltottak, felmásztak a csomagszállító kocsin lévő fékezőfülkébe.

Komáromba érve azonban meggondolták magukat, ezért leszálltak a vonatról. Az éjszakát és következő napot is a városban töltötték, amíg újabb elhatározásra jutottak. Megtudták, hogy Győrben nem kell határsávigazolvány, ezért július 15-én éjjel ismét felszálltak a nemzetközi gyorsvonatra, és ott váltottak jegyet Győrig. Ekkor még minden a tervek szerint ment, azonban a vonaton megjelent a határőrség ellenőrző járőre. Jött az igazoltatás. A két fiatal nem tudott elfogadható magyarázatot adni, hogy miért akarnak Győrbe utazni, ezért ott leszállították őket a vonatról. A győri önálló határőr zászlóalj parancsnokságán kihallgatták őket, ahol végül bevallották, hogy Ausztriába akartak szökni. 

Adamcsek József a kihallgatása során azt is elmondta, hogy nagyobb előkészülete nem volt utazási tervének.

Elhatározásom után vettem egy fél liter rumot és két tábla csokoládét. Más előkészületet nem tettem

 Végül a Pestvidéki Járásbíróság 1954. október 1-jén Adamcsek Józsefet tiltott határátlépés kísérletének bűntette miatt három év börtönre ítélte, és négy évre a közügyektől is eltiltotta. Bartha László 2 év hat hónap börtönt kapott, és három évre megfosztották az állampolgári jogaitól.

Végül, 1956-ban mindketten elhagyták az országot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában