Ellenőrzés

2024.06.21. 06:50

Vízminőség szempontjából nem panaszkodhatunk fürdőhelyeinkre

Fokozódik a hőség, egyre többen keresnek menedéket a vízpartokon, strandokon. Nem érdemes aggódnunk, ugyanis vármegyénkben jó, illetve kiváló a vízminőség a természetes és mesterséges fürdőhelyeken.

Kemma.hu

Június harmadik hetén érkezett meg az első idei hőhullám, a napok óta tartó hőséget sokan csak a klímákkal felszerelt helyiségekben, vagy éppen a vízpartokon bírják elviselni. Sokakat csábítanak a folyók, patakok és tavak is, de alig tudják, hivatalosan hol lehet egyet csobbanni. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) tájékoztatása szerint településmérettől függetlenül fürdeni csak kijelölt fürdőhelyen szabad, a szabad vízen való tartózkodás szabályait egy belügyminisztériumi rendelet szabályozza.

Fokozódik a hőség, egyre többen keresnek menedéket a vízpartokon, strandokon. Nem érdemes aggódnunk, ugyanis vármegyénkben jó, illetve kiváló a vízminőség a természetes és mesterséges fürdőhelyeken.
Folyamatosan ellenőrzik a természetes fürdővizek és a strandok vízminőségét is.
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Közölték azt is, hogy vármegyénkben négy természetes fürdőhely van: a Palatinus-tó esztergom-kertvárosi, Tófürdő néven ismert strandja, illetve a vele szemközti Öböl Music Beach, a Grófi-tó Strand (Fényes Fürdő és Kemping, Tata), valamint a Komárom-Koppánymonostor Dunai Szabadstrand. A medencés fürdőhelyek száma 44, ebből 11 strand, uszoda vagy vízipark, 31 szálláshely vagy egyéb létesítmény fürdője, és két egyéb fürdő, mint például vizes játszótér is található.

Országosan a Duna mentén (a koppánymonostori strandot is beleértve) 12 szabadvízi fürdőhely van, ezek többsége a Dunakanyarban (Nagymaros, Szentendre, Dunakeszi, Dunabogdány, Göd-Alsógöd, Göd-Felsőgöd, Szigetmonostor, Zebegény, Verőce), illetve kettő Budapesten (Római part, Kopaszi-gát) található. A Duna mellékágain és holtágain további 17 fürdőhely van.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint valamennyi kijelölt fürdőhely vízminőségét jogszabályi előírás alapján ellenőrzik, ennek megfelelően mintát kell venni az adott évi fürdőzési szezont megelőzően, majd a szezon alatt legalább havonta egyszer. A mintavételek minimális számát és azok tervezett időpontját a területileg illetékes kormányhivatal határozza meg, az ezt követő vizsgálatokat akkreditált laboratóriumok végzik a strand üzemeltetőjének megbízásából.

Kifogásolt minősítés esetén a népegészségügyi hatóság azonosítja a kifogás okát és intézkedéseket hoz. Az érintett strandoknak a szezon előtt két ismételt mintával kell igazolniuk, hogy a vízfürdőzésre alkalmas, továbbá azt is, hogy a megelőzésre vonatkozó intézkedések megtörténtek. Természetesen a szezon egészében szorosan nyomon kell követni a víz minőségét a természetes fürdővizeknél is.

Az NNGYK természetes fürdővizekre vonatkozó térképes tájékoztatása folyamatosan frissül. Az aktuális mérés eredménye a térképen látható színkódra kattintva érhető el. A színkód a fürdővizek minőségiosztályba-sorolását mutatja, ami négy év teljes adatsora alapján készül, az egész Európai Unióban egységes követelmények szerint. Ilyenkor nem csak a minták eredményét veszik figyelembe, hanem azok eloszlását is, vagyis hogy mennyire ingadozók az eredmények. Ez egy olyan statisztikai módszer, amivel a fürdőzés kockázata határozható meg, vagyis az, hogy milyen gyakran fordulnak elő egy strandon olyan szennyezések, amelyek veszélyeztetik a fürdőzők egészségét. Ennek alapján kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy fürdővíz.

A vármegyei fürdőhelyek esetében a legutóbbi vizsgálatok alkalmával megfelelőnek értékelték a vízmintákat. Fürdővíz éves minősítése szempontjából a Grófi-strand és az Öböl Music Beach kiváló, a koppánymonostori szabadstrand és a Palatinus-Tófürdő pedig jó minősítéssel rendelkezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában