Kemma.hu podcast

2023.11.19. 19:29

Rákosi avatta fel a róla elnevezett aknát - PODCAST

A Képes történelem sorozatának huszonharmadik részében felelevenítettük a második világháborús eseményeket, majd a világégés tatabányai veszteségeiről is szó esett. Dallos István helytörténész és fotóművész szólt a MÁK RT. gazdasági és szociális intézkedéseiről is, valamint ismertette, hogy ebben az időszakban milyen volt a bányavállalat felépítése.

Kemma.hu

A háborúban hadi üzemmé nyilvánították a MÁK Rt-t, majd elérték a katonák, s hol szovjetek, hol németek vették át az uralmat egy-egy utca felett.

Bombázások is voltak: 1941. december 8-án egy meghibásodott német harci repülő csapódott a kőbányába, s halt meg a gép hat fős személyzete. 1944. április 16-án egy Győr felé tartó gépről zuhant le egy bomba, az erőművet célozta meg, de szerencsére célt tévesztett. Ez év októberében Olaszországból indítottak egy 650 repülős köteléket, s hét gép érte el Bánhidát, több áldozata is lett a támadásnak. Majd október 7-én egy angol gép, hogy megszabaduljon a bombaterhétől dobott le egyet, amelynek darabjait Sárberekben, s még az Árpád szálló körül is fellelték.

A MÁK Rt-t 1945. december 6-án vették állami kezelésbe, s 1946. január 1-jétől Magyar Állami Szénbányák néven működött.

Az első fényképen Rehling Konrád szerepel, a MÁK Rt. utolsó vezérigazgatója.

A másodikon a Tiszti Kaszinóban 1941-ben szervezett ünnepség egy fotója, ahol altiszteket tüntettek ki. A harmadikon a Rákosi Mátyás akna névadó ünnepsége 1946. június 6-án, ahol maga Rákosi is megjelent. Egy korabeli filmhíradóban ennek kapcsán elhangzott: „Tatabányán ünnepélyes keretek között avatták fel Rákosi Mátyás nevet viselő új aknát. Dr. Mohi Rezső bányaigazgató beszéde után a rohamvájárok nevében Héder József üdvözli a Kommunista Párt népszerű vezérét. »Remélem, hogy a tizenötös akna, amely mostantól kezdve az én nevemet viseli – mondta Rákosi Mátyás – nem fog szégyent hozni rám, sem azokra, akik benne dolgoznak. Ha ez megtörténne, akkor eljövök és leszedem róla a keresztvizet.«

A következő fotó is ezen az ünnepségen készült, ahol előtérben dr. Mohi Rezső van, s mögötte Rákosi Mátyás.

Az ötödik fotón dr. Mohi Rezső családja látható, majd az utolsó fotón a VI-os akna munkásai 1946 őszén, a Széncsaták indulásakor.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában