Kemma.hu podcast

2024.08.25. 15:15

Fotókon a magyar Texas, ahol fekete gyémántot kerestek a föld alatt

A Képes történelem hatvanharmadik adásában a „fúrósok” kerültek fókuszba. Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella beszélgetett.

Kemma.hu

Hatalmas munka és kiváló szakmai érzék kellett ahhoz, hogy a föld felszínéből megállapítsák: hol érdemes fúrni, fúrásokat végrehajtani, hogy később ezek eredményeire építve bányákat telepítsenek. Dallos István ezért több mint száz évvel repíti vissza hallgatóit a beszélgetés elején, amikor a somlói szánre rábukkantak. Sok évnek kellett eltelnie, míg a szakemberek kiváló gépekkel indulhattak felfedezni, hogy mit rejt a föld. 

Fúrótornyokról hozott sok képet Dallos István, fúrások közben láthatjuk a szakembereket, akik a különböző minták kezelésének módjába is bepillantást adnak egy-egy fotón. 

Remek térképpel is érkezett a helytörténész, amely jól mutatja a térség geológiai vizsgálatainak eredményét, a különböző kőzetek rétegeinek egymásutániságát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában