Kemma.hu podcast

2023.09.12. 18:47

Meddig bújócskáztak a nappal a tatabányai csillék az égen? (PODCAST)

Rendkívüli adásához érkezett a Képes történelem című beszélgetés-sorozat tizennegyedik részében. Dallos István fotóművész, helytörténész nemrégiben megjelent a Csillék az égen című kötetéről beszélgetett a stúdiónkba Sugár Gabriella újságíró.

Kemma.hu

Dallos István Sugár Gabival beszélgetett

Forrás: Kemma.hu

A kötet a csilleszállítást mutatja be, amikor a város egét megannyi szerelvény szelte át folyamatosan naponta. 
Dallos István felvezetőjében egy személyes emléket idéz meg, amikor anyai nagyapjával sétálva nézték a csillék monoton zakatolását. Nagyapja ekkor mondta azt: csillék az égen bújócskáznak a nappal, és fogócskáznak a felhőkkel. Fényképek készítésekor pedig úgy érezte, valahogy mindig ez a nagyapai mondás vezérli. 

Több fotót is kiemeltünk. Az első a szögállomás Ótelepen, a második az Ótelepi gépüzem. A harmadikon az látszik, ahol a kötélkapcsolókat javították. A negyedik az oroszlányi pályán a majki szögállomás. Ezt követi az oroszlányi pálya építését, a kötélkarmatyúk szerelését ábrázoló fotó.  Az utolsó pedig a kötet címlapja. 

 

A szögállomás
Forrás: Beküldött
Az Ótelepi gépüzem
Forrás: Beküldött
Kötélkapcsolók javítása
Forrás: Beküldött
Az oroszlányi pályán a majki szögállomás
Fotó: Dallos István / Forrás: Beküldött
Az oroszlányi pálya építése
Forrás: Beküldött

 

A kötet címlapja
Forrás: Beküldött

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában