egészség

2021.05.31. 19:21

1,13 milliárd embert érint, de tünetek nélkül is gondot okozhat – ez a hipertónia

A hipertónia körülbelül 1 milliárd 130 millió embert érint világszerte. A magas vérnyomás gyakran nem, vagy nagyon bizonytalan tüneteket okoz, ezért van szükség a rendszeres vérnyomásmérésre. Kevésbé ismert, ezért is fontos rá felhívni a figyelmet, hogy a betegség akár látáskárosodáshoz vagy veseelégtelenséghez is vezethet.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A hipertónia körülbelül 1,13 milliárd embert érint világszerte. 2025-re ez a szám 1,5 milliárdra is nőhet. A magyar felnőtt lakosságban a betegség előfordulása meghaladja a 35 százalékot. 65 év felett pedig már minden második magyar vérnyomásbetegséggel küzd, derült ki a Kardioközpont felméréséből. A hipertónia gyakran nem, vagy nagyon bizonytalan tüneteket okoz, ezért van szükség a rendszeres vérnyomásmérésre. Kevésbé ismert, ezért is fontos rá felhívni a figyelmet, hogy a betegség akár látáskárosodáshoz vagy veseelégtelenséghez is vezethet.

– Tekintettel arra, hogy a hipertónia leggyakrabban tünetmentes, és sok magas vérnyomásos beteg nem tud a betegségéről, rengetegen vannak, akik nem részesülnek megfelelő kezelésben – emeli ki dr. Kapocsi Judit, a Kardio­Központ magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája. – A kezelés célja nem csupán a vérnyomás beállítása, hanem a már kialakult szövődmények kezelése, illetve a kialakulásuk megakadályozása. Magyarországon csaknem egymillió kezeletlen magas vérnyomásos beteg lehet, pedig a hipertónia az egyik legsúlyosabb rizikófaktora a szív-érrendszeri megbetegedéseknek, és az ebből eredő halálozásnak – részletezte.

Súlyos szövődmények léphetnek fel. A megkérdezettek többsége tisztában van azzal, hogy a magas vérnyomás nagyon súlyos következményekkel járó betegség, és nem csupán azoknál fordulhat elő, akiknek a családjában már diagnosztizáltak hipertóniás beteget. A magasvérnyomás-betegség legtöbbek által ismert szövődménye a stroke, amelyet a szívelégtelenség és az artériák károsodása követ. Kevésbé köztudott, hogy a magas vérnyomás látáskárosodáshoz (ritka esetben látásvesztéshez) és veseelégtelenséghez is vezethet. A betegség következtében kialakulhat fokozott trombóziskészség, demencia és erekciós zavar is.

Viszonylag sokan tudják, hogy bizonyos életmódbeli változtatásokkal lehetséges a vérnyomás csökkentése. A rendszeres mozgás szerepét a férfiak 77 százaléka, a nők 68 százaléka említette. A sószegény étrend jelentőségét leginkább a betegségben személyesen érintettek ismerik. A megkérdezettek kétharmada tudja, hogy hipertónia esetén a dietetikus és a mozgásterapeuta is segítségére lehet a vérnyomás csökkentésében.

A KardioKözpont kutatása szerint minden ötödik személy használ vérnyomásmérésre olyan okos­eszközt, ami eltárolja vagy továbbítja a mért eredményeket. Az érintettek mintegy fele (47 százalék) nem szokta feljegyezni a mérés eredményeit, csak a saját memóriájára hagyatkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában