teljesítmény

2021.04.26. 14:00

1001(!) kilométert gyalogolna Németországban a 60 éves szákszendi túrabajnok

Címkék#túrázás

A szákszendi Tóth Ferenc élete a túrázás. Legújabb célkitűzése, hogy megcsinálja Németországban a Megarace nevű 1001 kilométeres teljesítménytúrát.

Wágner Zs.

Forrás: Beküldött

Minden héten több száz kilométert gyalogol, az instant (bármikor teljesíthető) túrák közül idén indult már a Vérkörön, a Balathlonon és a Dél-Zala Dombjai Ultra Trailen is. Ő Tóth Ferenc, a szákszendi túrázó, aki lépésről lépésre közelít élete legnagyobb célja felé.

– Tíz éve az egyik barátommal kezdtem el gyalogolni a falunk, Szákszend környékén – emlékezik vissza Tóth Ferenc, aki az idő múlásával rájött, hogy nem is olyan nehéz száz kilométert végigsétálni. Miként fogalmaz, szépen sorban egyre nagyobb távokat tettek meg, és a mai napig ugyanaz a láthatatlan erő hajtja. A rekord nem motiválja, inkább a szintidőt figyeli. Az érdekli igazán, hol húzódik saját határa, meddig képes eljutni.

– A 2013-as Kinizsi Százas volt az első nagyobb teljesítésem. Ott és akkor gondoltam úgy, hogy folytatnom kell – mondta az 1961-es születésű Tóth Ferenc, akit a hosszútávfutók mintájára nyugodtan lehet hosszútávtúrázónak is nevezni. Az instant túrázókat jegyző honlapon egymás után többször is szerepel ugyanaz a név: Tóth Ferenc. Még csak áprilist írunk, de már hatszor körbejárta a Balatont. Gyaloglás közben mindig azt fontolgatja, hogy mit nyerhet rövid és mit hosszútávon.

– Egy újabb medál? Van, ami még ennél is sokkal fontosabb: a sport, a gyaloglás és az egészség – mondja Ferenc, aki korábban bányász volt Márkushegyen és a XX-as aknánál. Dolgozott vájárként, de lakatosműhelyben is. Korábban sportolt, súlyemelőként ért el kisebb-nagyobb sikereket.

Előnyt jelenthet a sportmúlt, különösen akkor, ha jelentős terhet kell cipelni, ráadásul több napon keresztül.

– Csak a legszükségesebb „holmik” vannak nálam. Némi gyümölcs, például banán vagy alma – így cáfolja meg Ferenc az élelemmel teli hátizsák szükségességét. Mint mondja, sosem visz váltócipőt, hiába változnak szinte kilométerenként a terepviszonyok.

– Ezret bír egy pár, és ez nekem pont elég – árulja el a túrabajnok, akinek nagy álma válhat valóra ősszel. – Szeptemberben szeretnék Németországban, a Megarace teljesítménytúrán nonstop 1001 kilométert gyalogolni. Nagyon bízom benne, hogy megrendezik – mondja a Vérkörmanként is ismert túrázó. Hozzáteszi: már 2018-ban benevezett a versenyre, tavaly el is indult volna rajta, de a koronavírus-járvány miatt sajnos elmaradt. Addig tovább edz és szépen lassan növeli a távot.

Legutóbb, három héttel ezelőtt nekivágott egy 539 kilométeres távnak, amit öt és fél nap alatt teljesített. Az elmúlt hétvégén pedig az Oroszlányból induló teljesítménytúra, a 77 kilométeres Vérkör volt az úti cél – immár 62. alkalommal. Így ragasztották rá a becenevet: Vérkörman. Azt mondja, feladott már egy-egy túrát, azonban ettől csak tovább nőtt mentális ereje.

– Általában egyedül megyek – célozgat Ferenc arra, hogy a szákszendi jó barát egy idő után nem bírta szuflával és „elkopott”. – Ha már úgy érzem, hogy nem bírom tovább, alszom egy-két órát, és megyek tovább. Ébresztőt nem állítok be magamnak. Bár hordok magamnál izolációs fóliát, szándékosan nem takarózom be vele. Ha megtenném, mély álomba zuhannék, így viszont felébredek, amint fázni kezdek. Néha itt-ott fáj a derekam, de szerencsés géneket örököltem...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában