Krimi

7 órája

Döbbenet: koponyadarabokat lopatott magának egy magyar orvos

Emberi test tiltott felhasználásával vádolnak egy volt pécsi klinikaigazgatót.

MW

A fotó illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Szerdán a perbeszéddel folytatódik a pécsi koponyacsontügy, amelyben az ügyészség egészségügyi szolgáltató alkalmazottja által, a foglalkozása körében, üzletszerűen elkövetett emberi test tiltott felhasználásának bűntettével és más bűncselekményekkel vádol egy volt pécsi klinikaigazgatót – írja a Pécsi Törvényszék tájékoztatása alapján cikkében  Bama.hu.

Az ügy 2020-ban robbant ki, amikor az egyik klinikai épület alagsorában vödrökben csontokat találtak. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott klinikaigazgató 2019 januárjában magyar és külföldi orvosok részére – sziklacsontfúrás gyakorlásának céljából – kurzust szervezett. Ehhez személyenként három-három darab, holttestekből kivett emberi sziklacsontot szándékozott biztosítani a résztvevőknek.

A sziklacsont a koponyán a halánték egyik csontja, amelyet orvostudományi egyetemi oktatási felhasználás végett holttestből kizárólag kórbonctani vizsgálat során és abban az esetben lehet eltávolítani, ha ellene az elhunyt életében nem tiltakozott.

 

A kép illusztráció!
Forrás: Shutterstock

2018 januárjától év végéig az elsőrendű vádlott megbízásából a másodrendű vádlott boncmester a patológiai intézetben hamvasztásra váró holttestekből,  havi rendszerességgel legalább 15-20 darab, összesen 320 darab sziklacsontot és nyakszirtcsont-töredéket távolított el. Ezeknek darabjáért többnyire 2500 forint készpénzt kapott, a klinikaigazgató pedig a kurzusra jelentkezőktől személyenként 60 ezer forintot kért a csontokon való gyakorlásért.

Az ügy harmadrendű vádlottja a kurzusokon oktatóként vett részt, maga is végzett sziklacsontfúrást úgy, hogy az ügyészség szerint tudta: a klinikaigazgató a képzéshez a csontokat jogellenesen szerezte be. 

A harmadrendű vádlott külföldön új műtéti technikákat tanult, amelyek oktatásához – szintén jogellenes módon – nyolc sziklacsontot vitt magával.

A bíróság kitért arra is, hogy a volt klinikaigazgatót az ügyészség további bűncselekmények elkövetésével, így folytatólagosan jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével is vádolja, továbbá halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntettével is vádolja.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!