Meseház

3 órája

Lélekutazásra hívott a könyvtár a népmese napján

A mesék gyógyító erejéről, a népmesék lábnyomáról és jóllét fejlesztésről is volt szó a tatabányai könyvtár legutóbbi programján. Természetesen híres, neves előadók is érkeztek, akik a mesék köré szőtték gondolataikat.

Kemma.hu

Érdekes előadásokkal kezdődött, műhelymunkákkal ért véget a József Attila Könyvtár rendezvénye. A népmese segítségével a lélek körül című szakmai konferencia kezdődött a tatabányai bibliotékában.

Népmese világnapja Tatabányán
A népmese világnapját a könyvtárban ünnepelték
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra

A Népmese napja és Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapja alkalmából érdekes előadásokat láthatott és hallhatott az érdeklődő. A rendezvény Hétpróbával kezdődött, aminek során az érdeklődők Sárkány Krisztina gyógypedagógus, fogyatékosságügyi tanácsadó jóvoltából hallhattak arról, hogy a népmesék és a néphagyomány milyen fontos szerepet töltenek be a gyermekek képességfejlesztésében.

Népmese világnapja Tatabányán
Népmesével a lélek körül - ez volt a rendezvény címe
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Péterfi Rita olvasásszociológus beszélt arról, milyen lehetőségeink vannak a lelki jóllét fejlesztéséhez -az írás, az olvasás és a beszéd által. Csóka Judit pszichológus, meseterapeuta megtudtuk, milyen csodálatos gyógyító erő rejlik a mesékben, amit Agócs Gergely folklorista, mesemondó a „7 nap, 7 éccaka, 7 szempillantás” című előadása követett.

Népmese világnapja Tatabányán
Sokan voltak kíváncsiak Agócs Gergely folklorista, mesemondó „7 nap, 7 éccaka, 7 szempillantás” című előadására
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Népmese másként

Délután műhelymunkák kezdődtek. Mesében az igazság címszó alatt lehetőség nyílt közös mesealkotásra a népmesék lábnyomát követve, Vidra Szabó Ferenc és Péterfi Rita olvasásszociológus segítségével. Goda Beatrix könyvtáros, mentálhigiénés szakember képekről mesélt, Kovács Ildikó bőrhímző a könyvjelzőkészítésben jeleskedett, Óvári Zsuzsanna grafikusművész pedig a fények játékát elemezte.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában