Nocsak!

2024.06.05. 15:03

Márki-Zay és Karácsony mintájára már Magyar is gyűjti a „mikroadományokat”

A Magyar Péterék kampányának finanszírozását övező hallgatás, illetve az életszerűtlen adatok közlése egyaránt azt jelzi, hogy valami nincs rendben a Tisza Párt pénzügyei körül – állapította meg a Magyar Nemzet.

MW

Magyar Péter, a Tisza párt európai parlamenti listavezetõje, a párt alelnöke

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Amennyiben a valós piaci árakat tartjuk szem előtt, jóval több, mint félmilliárd forintot is elkölthettek Magyar Péterék az elmúlt két hónap különböző kampányrendezvényeinek, tüntetéseinek a költségeire – az viszont egyelőre rejtély, hogy valójában kik állták a számlákat. A végösszeg egyértelműen tovább emelkedik majd, ugyanis még hátra van a Tisza Párt június 8-ra, a Hősök terére tervezett demonstrációja – mutat rá a Magyar Nemzet.

Az újdonsült politkus többször hivatkozott arra, hogy a költségeket tulajdonképpen mikroadományokból teremtik elő. A HVG-nek adott egyik interjúban a Tisza párt alelnöke azt mondta: „Több tízmillió forint érkezett egyszerű magyar emberektől, több ezer embertől, és nem külföldről, nem dollár, és nem NER-es pénz.”   

A Magyar Nemzet szerint fontos megemlíteni, hogy amint elindult a Talpra Magyarok Közössége, majd amikor Magyar átvette a Tisza pártot, mindkét szervezetnek viharos gyorsasággal létrehozták a honlapját a támogatási lehetőséggel együtt. Banki átutalással és bankkártyás fizetéssel is lehet adakozni Magyaréknak.

Azt azonban máig nem tudni, hogy hová kerülnek a mozgalmat és a pártot pénzzel támogatók, illetve a szimpatizánsként feliratkozók személyes adatai, kik kezelik az adatokat.

Korábban ugyanis az adatvédelmi tájékoztatójukban megjelent a Bajnai Gordon, volt baloldali miniszterelnök nevével fémjelzett DatAdat cégcsoport osztrák vállalata, az Estratos Digital GmbH, mint adatkezelő, de néhány órával azután, hogy a Magyar Nemzetben megjelent a hír, leszedték a Talpra Magyarok oldaláról a cég nevét. A lap emlékeztet: Magyar azzal magyarázta a leleplezett datadatos kapcsolatot, hogy „valakitől kaptak” egy adatvédelmi tájékoztató mintát és azt kitették a honlapjukra, mert nem akartak külön fizetni érte. 

Míg azt nem lehet tudni, hogy Magyar Péter honnan kapott olyan mértékű anyagi támogatást, amelyből fedezni tudja a félmilliárd forintot is meghaladó kampánykiadásokat, az tény, hogy a mikroadományokat szavakban szorgalmasan gyűjtő baloldali szereplők az elmúlt időszakban sorra lepleződtek le: kisebb összegű támogatások helyett száz milliók érkeztek hozzájuk – méghozzá külföldről, Amerikából.

Három politikusból kettő már lebukott

2022 augusztusában Márki-Zay Péter elszólta magát arról, hogy az általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom még júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az Egyesült Államokból, az Action for Democracy (A4D) nevű szervezettől – ezzel kirobbant az elmúlt harminc év legsúlyosabb kampányfinanszírozási botránya. Az A4D elnök-igazgatója ráadásul nem más, mint Karácsony Gergely akkori városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója is volt. 

Titkosszolgálati vizsgálat derítette ki, hogy több, mint négymilliárd forint érkezett külföldről a baloldal kampányába, jórészt az A4D től, valamint a svájci Fondation Pluralisme alapítványtól. 

A dollármilliókból a kiváló amerikai kapcsolatokkal rendelkező Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat cégcsoporthoz jutott a legtöbb pénz, részben közvetlenül az A4D-től, illetve Márki-Zay mozgalmától és egyéb csatornákon keresztül. A DatAdat kulcsszerepet játszott a baloldal kampányának lebonyolításában.

Az érintettek eleinte itt is mikroadományokról, sok ezer amerikai ember adakozásáról beszéltek...

A már említett titkosszolgálati vizsgálatnak köszönhetően derült ki az is, hogy a baloldali előválasztáson Márki-Zay javára az utolsó pillanatban visszalépő Karácsony Gergely addigi kampányát a 2021-ben létrehozott 99 Mozgalom támogatta gyaníthatóan szintén külföldi pénzből – idézi fel a Magyar Nemzet.

A mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban.

Itt is felbukkant Bajnaiék cégcsoportj. A titkosszolgálati jelentésből kiderült, hogy a 99 Mozgalom a DatAdattól mintegy 616 millió forint értékben rendelt szolgáltatást, ám a megrendelések több mint 90 százaléka Karácsony miniszterelnök-jelölti visszalépését követően realizálódott.

Ez azt a feltevést erősíti, hogy a jelentős összeget a baloldal kormányfőjelöltjének, Márki-Zay Péternek a kampányába csatornázták be.

Karácsony Gergely a jelentés után kis, majd nagy ládikákban gyűjtött mikroadományokról beszélt, de az érintettek a mai napig nem osztották meg a nyilvánossággal a pénz forrását – mutat rá a Magyar Nemzet.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában