Honnan a pénz?

2024.06.05. 07:52

Százmilliókba kerülhet Magyar Péter országjárása

Magyar azt állítja, hogy nincsenek mögötte profi szakemberek, anyagi támogatók, lelkes önkéntesekkel és minimális költségvetéssel dolgoznak, ám ez a magyarázat megdőlni látszik, miután kiderült, országjáró kampányának költségei több száz millió forintot jelenthetnek.

MW

Magyar Péter, a Tisza párt európai parlamenti listavezetője, a párt alelnöke

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Magyar Péter az elmúlt hetekben csaknem 170 településre látogatott el, tartott kampánybeszédet. Az újdonsült politikus egyelőre hallgat arról, hogy az országjárása mennyibe került és hogy miből fedezték a roadshow költségeit. A Tisza Párt alelnöke csupán a fővárosi Kossuth téren tartott rendezvényének a költségeiről tett közzé információkat. Eszerint a demonstráció még 30 millió forintba sem került. Állításuk szerint a rendezvénytechnika 24, a biztonsági szolgáltatás 1, a jogdíjak 1,2, a videógyártás 1,3 millió forintra rúgott, a közművekre pedig 700 ezer forintot költöttek. A Magyar Nemzet területre rálátó forrásai szerint ez a felsorolás eleve hiányos, a feltüntetett összköltség pedig a töredéke a tényleges árnak.

A hang-, videó-, színpadtechnika becsült összege csaknem 90 millió forint lehetett, a kerítések, kordonok, valamint a különböző rendezvénytechnikai eszközök és a mobil WC-k 25 millió forintba kerülhettek – írják

A tüntetésre gyártott különböző arculati elemek, a kitűzők, a molinók, a zászlók és a táblák költsége csaknem 13 millió forintot tehetett ki. A broadcast költsége több mint hétmillió forintra rúghatott, míg a rendezvény biztosítása ötmillió forintba kerülhetett. Ehhez jöttek még egyebek mellett a jogdíjak, a kommunikációs költségek, illetve a fellépők díjai is. 

A Kossuth téri rendezvény valós költsége tehát 153 millió forint lehetett. Magyar Péterék közlése és a tényleges költések között tehát több mint ötszörös különbség van

– hívja fel a figyelmet a lap.

Persze nem csak ennek a demonstrációnak voltak költségei, hanem a debreceninek, valamint az országjárás csaknem 170 állomásán tartott fórumoknak is.

A debreceni, május 5-i nagygyűlés csaknem 12 milliós ráfordítást igényelt. A kisebb településeken tartott rendezvények nyilván lényegesen olcsóbbak voltak, ám a mennyiségük miatt ez is hatalmas tétel volt.

Szakmai becslések szerint ezek a gyűlések egyenként több mint kétmillió forintot emésztettek fel. De voltak helyszínek, ahol még ehhez képest is pluszköltségek adódtak, például fáklyák beszerzése, illetve szállásfoglalások. Ez több mint 28 millió forintot vihetett el.

A Kossuth téri, a debreceni és az imént említett kisebb településeken tartott rendezvények együttes költsége tehát meghaladhatta az 530 millió forintot.

Mindezek fényében nehéz komolyan venni Magyar Péter nyilatkozatait, amelyek arról szólnak, hogy az eddigi politikai tevékenysége egy „one man show”, vagyis egyedül viszi a kampányt, nincsenek mögötte profi szakemberek, anyagi támogatók, lelkes önkéntesekkel és minimális költségvetéssel működnek. Ezt próbálta elhitetni a békemenettel egy időben, június elsején a Partizánnak adott interjúban is, ahol többek között azt mondta, a Tisza Párt még mindig csupán „garázscég”.

Videó 2:30-tól:

Innen nézve már nem is tűnik annyira véletlennek, hogy a Tisza Párt európai parlamenti listáján szép számmal bukkannak fel a Soros György hálózatához köthető jelöltek. 

A teljes cikk a részletekkel ITT érhető el.

Az ukrán nacionalisták szemében Magyar Péter a megváltó

Szerhij Szidorenko az ukrán kormányzat hűséges propagandistája egy csak nem húsz perces műsorban beszélt az Ukrajnában aligha ismert Magyar Péterről. Rögtön a beszélgetés legelején kiderül, hogy a magyar politikában járatlan Szidornko, hiszen Magyar Pétert úgy aposztrofálja, mint Orbán Viktor korábbi munkatársát - számol be róla a Magyar Nemzet.

Szidorenko bevezetésképpen elmondja, hogy június 9-én európai parlamenti és helyhatósági választások lesznek Magyarországon, ami a kormányzati pozíció szempontjából semmin sem változtat, de hozzáteszi, hogy például a fővárosra érdemes lesz figyelni.

"Röviden beszélek róla, hogy később ne kelljen visszatérnem rá. Budapest fontos számunkra. Azért a főváros, mert ott vannak a tüntetések, ott történhet akár forradalom is. Ott mindenképpen Orbán ellenfele nyer, mert általában (a budapestiek) ukránbarátok, Orbán-ellenesek. De a konzervatív, unalmas, nem túl művelt vidékiek Orbánra szavaznak"

- fogalmazott.

Szidorenko később Magyar Péter elemzésébe kezd, azzal, hogy Magyarnak már a neve is jó, mert magyar, mint a nép, ezért ez vonzó lehet sok választónak. 

A részletekről ITT olvashat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában