Hírek

2012.03.30. 09:36

Schmitt Pál: becsületes férfimunka volt

Schmitt Pál este a közszolgálati televízióban adott választ a dolgozatát firtató kérdésekre. A köztársasági elnök nem mond le, s új PhD-dolgozatot fog írni.

MTI


Több százan követelték Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását a budavári Sándor-palota előtt szombat délután.

A Facebookon kezdeményezett tiltakozó akció résztvevői rendőri biztosítás mellett a fővárosi Deák térről az Erzsébet hídon át vonultak a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, azt skandálva: "Schmitt Pál, pakoljál", illetve "mondjon le!".

Tálos Lőrinc, a demonstráció egyik szervezője, akit még péntek éjjel előállítottak a rendőrök a IX. kerületi kapitányságon, mert a Szabadság hídon társaival akadályozni próbálta a forgalmat, az elnöki palota előtt azt mondta: azért szervezték a megmozdulást barátaival, mert "nem testesítheti meg a nemzet egységét egy csaló".

Deczki Sarolta, az Oktatói Hálózat szóvivője arról beszélt, hogy egy doktori értekezés mögött nagyon sok munka van, ezzel és csak ezzel lehet kiérdemelni tudományos címeket. Hozzáfűzte: Schmitt Pál dolgozata mögött nincs valós teljesítmény, ezért a szenátus megfosztotta az államfőt a doktori címétől, amit a tudomány védelmében ők is sürgettek.

A demonstrálók hosszasan skandálva követelték az államfő lemondását. A Sándor-palota előtt tartott rendezvény kevesebb mint egy óra alatt véget ért, de több résztvevő ígéretet tett arra, hogy csatlakozik az épület előtt már előző naptól demonstrálókhoz. Bejelentették azt is, hogy este "társas összejövetelt" tartanak az elnöki palota előtt.

A civilek által szervezett megmozduláson ott van több LMP-s országgyűlési képviselő és baloldali politikus is - tapasztalta az MTI tudósítója.

16.23
Több száz fős tiltakozó menet indult a fővárosban a Deák térről az Erzsébet hídon át a budavári Sándor-palotához, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását követeljék. A civilek által szervezett megmozduláson ott van több LMP-s országgyűlési képviselő és baloldali politikus is - jelentette az MTI tudósítója.

A Facebookon kezdeményezett akció résztvevői rendőri biztosítás mellett a Károly körút és a Szabad sajtó útja érintésével, a járdán, a közúti forgalmat nem zavarva vonulnak az elnöki palotához. Azt tervezik, hogy egy a köztársasági elnök számára írt lemondó nyilatkozatot adnak át. 

A tiltakozók az Erzsébet híd járdáján haladva megtöltötték a pesti és a budai hídfő közötti részt. A rendőrök járőrautókkal egyfajta sorfalat alkotva kísérik a tömeget a buszsávban, a menet fölött egy rendőrségi helikopter is köröz.

11.00
Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen, "mi ehhez tartjuk magunkat" - közölte Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szombaton az MTI érdeklődésére, reagálva Schmitt Pál péntek esti nyilatkozatára.

00.00
Több mint egy tucatnyi állampolgárt állítottak elő közlekedési szabálysértés miatt a rendőrség munkatársai péntek este a Lánchídról és a Szabadság hídról - közölte Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-vel pénteken éjjel.

Az MTI információi szerint a két hídon a Jobbik és az LMP aktivistái az úttesten ülve próbálták akadályozni a forgalmat, hogy így követeljék Schmitt Pál lemondását.

A Jobbik valamivel 21 óra után tájékoztatta az MTI-t arról, hogy főképp egyetemistákból és főiskolásokból álló ifjúsági tagozata "Schmitt Pál botrányos magyarázkodása" ellen tiltakozva és lemondását követelve ülősztrájkot tartott a budapesti Lánchídon.

Az LMP sajtóosztálya pedig az MTI megkeresésére közölte: 11 ember, köztük LMP-aktivisták próbálták akadályozni a forgalmat a Szabadság hídon. Harmadik rendőri felszólításra ugyan távoztak, de a rendőrség ezután igazoltatta őket, és öt embert, köztük három LMP-aktivistát előállított a IX. kerületi rendőrkapitányságra.

20.05

"Nincs összefüggés véleményem szerint, bár sokan így értelmezik" - válaszolt Schmitt Pál a közmédiának pénteken adott interjúban arra a kérdésre, megfordult-e a fejében, hogy miután megfosztották kisdoktori címéről, lemond az államfői posztról. Hozzátette: a legjobb tudása szerint írta meg kisdoktori értekezését, szerinte az becsületes férfimunka volt.

"Nem esett jól, hogy a szenátus elvette a doktori címet, engem is meghallgathattak volna, miközben én a nukleáris biztonságról tárgyaltam. Ha elveszik, elveszik, én is visszaadtam volna, de van bennem kitartás, és 70 évesen bebizonyítom, hogy képes vagyok a mai kritériumoknak megfelelő PhD-dolgozatot írni."

Szavai szerint "nem esett jól" Schmitt Pálnak, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa anélkül fosztotta meg húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címétől, hogy őt megkérdezte, meghallgatta volna. Ezt a közmédiának adott interjúban mondta az államfő pénteken.

"Schmitt Pálként és köztársasági elnökként" is kiáll igazáért - közölte az államfő pénteken a közmédiának adott interjúban a plágiumügyével összefüggésben, hangsúlyozva: lelkiismerete tiszta, viszont számára ez már becsületbeli ügy.

Schmitt Pál azt mondta: a testnevelési egyetemet, volt egyetemét, témavezetőit is meg kell védenie, mert húsz évvel ezelőtt legjobb tudása szerint, az akkori szabályoknak megfelelően készített el kisdoktori dolgozatát és az egyetemen is jóhiszeműen jártak el.

17.40
Schmitt Pál köztársasági elnök nem válaszolt újságírói kérdésekre azt követően, hogy pénteken délután parlamenti dolgozószobájában interjút adott a közszolgálati televíziónak.

Az államfő 13 óra után érkezett a Parlamentbe, ahol azonnal főemeleti dolgozószobájába ment. Schmitt Pálhoz ezt követően csak a Magyar Televízió interjút készítő munkatársai mentek be, a köztársasági elnök politikusokkal nem találkozott.

Az államfő 17 óra előtt néhány perccel hagyta el irodáját, de a folyosón rá várakozó újságírók kérdéseire nem válaszolt. Az államfőt kísérő Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője nekik azt tanácsolta, az esti interjúban hallgassák meg Schmitt Pált.

Kiss Norbert még korábban, a Sándor-palota előtt azt mondta: Schmitt Pál este sugárzandó interjújában minden felvetődő kérdésre választ ad. Az interjút -  amelyet Obersovszky Péter készített -  este 19 óra 55 perckor, a Híradót követően sugározza az m1.

17.00
Orbán Viktor szerint a köztársasági elnök döntéseit lehet bírálni, személye azonban "e fölött áll", sérthetetlen.

A miniszterelnök pénteken az államfő plágiumügyét firtató újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: a legfontosabb az ország érdeke, ez pedig az, hogy Magyarországnak mindig legyen olyan vezetője, akinek a személye sérthetetlen. Hozzátette: a köztársasági elnök sérthetetlenségéről szóló alkotmányos szabályt mindenkinek megfontolásra és betartásra javasolja.

Arra a kérdésre, hogy szerinte csalt-e Schmitt Pál, úgy felelt: az alaptörvényből fakadó sérthetetlenségi szabály miatt a kérdés feltevését sem látja "indokoltnak".

Arra, hogy árt-e az elnöki hivatal méltóságának, hogy az államfő kisdoktori címét visszavonták, azt válaszolta: a hivatal méltósága is fontos szempont, de a legfontosabb, hogy a nemzet egységét kifejező hivatalt betöltő személy sérthetetlen legyen, "döntéseit lehet bírálni, a személye szerintem e fölött áll".

"Munkakapcsolatban vagyok az elnök úrral ettől az ügytől függetlenül is, hiszen az ország érdeke azt kívánja, hogy különböző ügyekben rendszeresen egyeztessünk" - közölte Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy beszélt-e Schmitt Pállal.

A miniszterelnök azután válaszolt újságíróknak, hogy a fővárosban részt vett azon a rendezvényen, ahol a feltaláló Rubik Ernő jelenlétében bejelentették, az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét bemutató, Rubik-kockát formázó múzeum épülhet a budapesti Rákóczi híd budai hídfőjénél.

13.40
Schmitt Pál államfő péntek este nyilatkozatot ad az m1-nek. Az exkluzív interjú a 19 óra 30 perckor kezdődő Híradó után hangzik el - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

Schmitt Pál este a közszolgálati televízióban ad választ minden felvetődő kérdésre - közölte Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője a Sándor-palota előtt várakozó újságírókkal pénteken.

A hivatalvezető egyúttal megkérte az elnöki palota előtt ülősztrájkkal demonstrálókat, hogy költözzenek át az épület előtti füves területre. Ennek az érintettek nem tettek eleget, mint Dorosz Dávid LMP-s politikus az MTI-nek elmondta: nem mozdulnak, amíg Schmitt Pál le nem mond, ha kell, az éjszakát is ott töltik.

Egy időben a hivatalvezető tájékoztatójával egy három autóból álló konvoj hajtott ki a Sándor-palotából; az MTI úgy tudja, a köztársasági elnök ezek egyikével elhagyta az épületet.

12.47
Szili Katalin, a Szociális Unió elnökeként azt javasolja, a jövőben közvetlenül a választópolgárok választhassák meg a köztársasági elnököt, ugyanis szerinte hosszú távon csak így biztosítható a tisztség méltóságának visszaállítása.

A volt házelnök, jelenleg független országgyűlési képviselő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a köztársasági elnöki intézmény csak akkor képes kifejezni a nemzet egységét, ha az "elnök pozíciója és személye kikerül a pártpolitika napi csatározásainak színteréről".

Szili Katalin emlékeztet, a Szociális Unió alkotmánytervezetében ezért javasolták, hogy az államfő közvetlen, "nép általi választását". A politikus szerint a nyílt verseny lehetővé tenné a "nép bizalmának elnyeréséért folytatott becsületes küzdelmet, a jelöltekkel szembeni kifogások megismerését".

A Szociális Unió elnöke közleményében nem említi Schmitt Pál köztársasági elnököt, akinek kisdoktori címét csütörtökön vonta vissza a Semmelweis Egyetem szenátusa. Tulassay Tivadar rektor a döntést azzal indokolta, hogy az egykori kisdoktori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak. Az államfő pénteken délig nem reagált az egyetem határozatára.

11.32
Gyurcsány Ferenc szerint Schmitt Pálnak köztársasági elnökként már csak órái, legfeljebb napjai vannak hátra, ezért a parlamenti képviselettel rendelkező demokratikus pártoknak már az új államfő megválasztásán érdemes gondolkodniuk.

A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: mivel a Fidesz-KDNP képtelen volt egyedül alkalmas köztársasági elnököt választani, bár az ehhez szükséges többsége továbbra is megvan az Országgyűlésben, erkölcsi értelemben elveszítette a jogát arra, hogy ismét az ellenzék egyetértése nélkül válasszon államfőt.

A DK ezért azt szorgalmazza, hogy Schmitt Pál utódját a kormánypártok és a demokratikus ellenzék - a szükséges konzultációk után - közösen jelölje és válassza meg. Ennek érdekében a párt petíciót is indít Közös elnököt a közös hazának! mottóval.

11.20
A Sándor-palota előtt ülősztrájkot hirdető LMP-sek között zajlott le a 11 órás őrságváltás, a térre közben rendőrök érkeztek. Annak ellenére, hogy az LMP aktivistái, illetve néhány hozzájuk csatlakozó nem LMP-s tüntető ülősztrájkot tart a Sándor-palota előtt, amelynek során azt követelik, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök mondjon le, az épületben nem állt meg az élet. 

11 órakor lezajlott a szokásos őrségváltás, habár a ceremónia nem teljes mértékben a megszokott keretek között zajlott: a palotaőröknek, akik a tüntetők mellett váltották egymást, meg kellett kérniük az egyik aktivistát, húzódjon kicsit arrébb, hogy a váltást és az ahhoz tartozó fegyverforgatási gyakorlatokat végre tudják hajtani a szuronyos puskákkal.

Az épületből többször is kijöttek munkások ablakokkal és sötétítő spalettákkal megrakott kiskocsit tolva, ugyanis cserélik a Sándor-palota nyílászáróit. 

Tizenegy óra után néhány perccel a térre újabb rendőri erők érkeztek az egyébként is ott állomásozók mellé. Két rendőrségi mikrobusz és egy személyautó gördült be.

10.30
Az Origo beszámolója szerint elmaradt a Sándor-palota őrségének szokásos fegyvercseréje, mert a tüntetők pont az útjukban ülnek. Eközben egyre több a turista a téren, sokan a tüntetőket fotózzák, és megjelent egy kamerával felszerelt rendőrségi busz is.

10.00
Pénteken 10 óra körül Dorosz Dávid országgyűlési képviselő több LMP-s és - elmondásuk szerint - nem a párthoz tartozó aktivista társaságában elzárta a Sándor-palota főbejáratát. Kijelentették, hogy ülősztrájkot kezdenek, amely addig tart, amíg Schmitt Pál köztársasági elnök le nem mond hivataláról.

09.30
Az előzetesen meghirdetettek alapján Schmitt Pál pénteken délelőtt udvariassági látogatáson fogadta volna Karl Viktor Erjavecet, a Szlovén Köztársaság külügyminiszterét.

Délelőtt vett volna részt a XX. magyar innovációs nagydíj ünnepélyes átadásán Budapesten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!