Közélet

2016.07.11. 05:51

Megvan, miért van büdös Nyergesen! És most egy kicsit még büdösebb is lesz

Magyarországi szeszgyári maradékból készítenek Szlovákiában biotápszert a földekre és onnan terjedt át a szag a Duna innenső partjára. A jó hír, hogy jó eséllyel ez lesz az utolsó szagos időszak Nyergesújfalun.

F. K.

 Mihelik Magdolna polgármestertől megtudtuk: kiderült,  miért van büdös Nyergesújfalun. Az oknyomozás keretében a polgármester és Fekete Márton településfejlesztési osztályvezető átkelt a Duna túlsó partjára, a felvidéki Muzslára. Az érdeklődő vendégeket az ottani település polgármestere és alpolgármestere fogadta. Muzsláról Karva irányába indultak tovább a Duna partján. Így érkeztek a 10. számú főút nyergesi Sánc-hegy alatti nagy kanyarjával szemközti Csenke-puszta egyik majorjához.

Itt korábban állattenyésztő telep működött. A főút mellett álló két nagy tartálynál szinte elviselhetetlenül jelentkezett a Nyergesújfalun érezhető szag. Mihelik Magdolnának és Fekete Mártonnak sikerült beszélnie a telep tulajdonosával, illetve az ottani tartályokat bérbeadóval.

Ígéret hangzott el arra, hogy a mintegy száz kamionnyi, bevizsgált, és a környező, külföldiek által művelt földeken biotápszerként felhasználásra váró anyagot a július végi, augusztus eleji aratás után elterítik, majd ősszel nem vásárolnak az ilyen kínálatból. Az idén egy magyarországi szeszgyárból szállították oda az anyagot, korábban máshonnan.

A katasztrófavédelmi szakemberek a bűzhatás érzékelésekor egy speciális vegyi azonosító járművel méréseket végeztek. Mihelik Magdolna információi szerint a bűzös levegőnek nincs egészségkárosító hatása.

A folytatás? A nyergesiek türelmére néhány hétig még szükség lesz. A gondokat okozó anyagot legálisan tárolják, elszállítására az érintett céget nem lehet kötelezni. Meg kell várni a „trutyi” elterítését. Ez a művelet sajnos várhatóan fokozni fogja a bűzt.

Nyergesújfalu polgármestere elmondta, hogy a tartálytulajdonos hölgy után a tápot felhasználó külföldi földtulajdonos is elállt – szóban – a tartálybérleti szerződéstől. Vagyis komoly esély van arra, hogy a nyergesiek néhány héten belül fellélegezhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!