Főhajtás

2 órája

Réde múltja emlék, jövője titok, jelene pedig érték - leleplezték a település több évszázadát +fotó

Október 6-án rendhagyó megemlékezést tartott a Múltunk Nyomában hagyományőrző társaság Rédén. Előbb az aradi vértanúk emlékére, később pedig a bakonyaljai település évszázados múltja előtt hajtottak fejet.

Kemma.hu

Egy helyszínen és időben, egymás után két esemény is zajlott Rédén: az aradi vértanúk mellett a település fennállásának 790 éves múltjáról is megemlékeztek. Az Összetartozás emlékmű mellett újabb emlékkő hívja fel a figyelmet a bakonyaljai település múltjára.

Emlékkő átadó Rédén
Emlékkő őrzi a bakonyaljai település első írásos emlékét
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A megemlékezés tehát ünnepségbe fordult át, amit az iskolások műsora tett felejthetetlenné. Buda Tiborné, a Múltunk Nyomában alapítója nyilatkozott portálunknak, milyen elvághatatlan szál fűzi őt és férjét a bakonyaljai településhez.

Réde múltja emlék, jövője titok, jelene pedig érték 

– ezekkel a szavakkal leplezte le az iskolásokkal közösen az első írásos emlék dátumát és településnevét őrző emlékkövet. Mint mondta, a frissen alapított, ám még hitelesen nem bejegyzett társaság elsődleges feladatának tekinti Réde hagyományait megismerni, feltárni, megőrizni és tovább adni. És hogy miért annyira fontos ez nekik? Buda Tiborné férje szülőfaluja Réde, ezért fontos mindkettőjüknek a falu sorsa.

Emlékkő átadó Rédén
Előbb az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek, amit az emlékkő átadó követett
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Ezt bizonyára sokan tudják, azt viszont már kevesebben, hogy milyen régre nyúlik vissza a település múltja. Az első dokumentum, amelyben először említik Rédét, 1234-ben íródott. A falut akkor Rádéként említik. Később aztán Ráda, majd csak 1774-től lett Réde a település neve. A falu a 14.század elején a Cseszneky, majd a Garai, végül a 15. századtól a Szapolyai család tulajdona lett. Réde történetében azonban nemcsak a név és a tulajdonosi háttér a fontos, hanem annak története is legalább annyira érdekes. A település csak 1950 óta tartozik Komárom-Esztergom vármegyéhez. Előtte a szomszédos Veszprémhez tartozott.

Emlékkő átadó Rédén
Sokan vettek részt a rendezvényen és tapssal fogadták a leleplezést
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Emlékkő előtt világtalálkozó

A házaspár nem először szervezett múltidéző és hagyományőrző programot. Néhány évvel ezelőtt világtalálkozót rendeztek. Az Esterházy család leszármazottait felkutatták és meghívták a három napon át tartó programsorozatra, amelynek csúcspontja az V. Esterházy Imrének emléket állító mellszobor átadása és felavatása volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában