Emlékezés

2 órája

Főhajtás Tatabányán: az aradi vértanúk nemcsak hősök voltak +fotók

Tatabányán Cs. Kiss Ernő népi iparművész által készített kopjafáknál emlékeztek meg hagyományosan az 1848/49-es szabadságharc hőseire, az aradi vértanúkra.

Kemma.hu

Az idén is megemlékeztek az aradi vértanúkról Tatabányán. Az október 6-i ünnepségen fejet hajtottak a hősök emléke előtt.

Okktóber 6 és az aradi vértanúk megemlékezés Tatabányán
Október 6-ra és az aradi vértanúkra emlékeznek Tatabányán
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A világosi fegyverletétel után a megtorlás napja, Haynau bosszúhadjáratának csúcspontja volt október 6-a. Pesten golyó által kivégezték gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Ugyanezen a napon Aradon a kivégzőosztag elé, illetve bitófa alá került a szabadságharc tizenhárom tisztje. Ők nemzetünk mártírjai. Sokat tanulhatunk tőlük igaz hazaszeretetről, a nemzet iránt érzett alázatról, és a küzdeni tudásról. Ma hajtsunk fejet ezen nemes emberek előtt – hangzott el Szabó Szilviától a tatabányai ünnepségen.

Október 6-ra emlékeznek Tatabányán
Többen elhelyezték a kegyelet virágait
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Szücsné Posztovics Ilona polgármester megemlékező beszédében a 13 aradi vértanúk egyikétől, Damjanich Jánostól is idézett. Jobban mondva, feleségének írt leveléből idézett. Kiemelte: az aradi vértanúk számunkra hősök, akiknek megsárgult képei a történelemkönyvek lapjairól tekintenek ránk. De ők nemcsak hősök, hanem édesapák, szerető férjek, akik amikor eljött a vég a családra gondoltak. A városvezető úgy fogalmazott, hogy a forradalom ügyébe vetett hitük és emberi tartásuk mindvégig töretlen maradt, ahogy Magyarország iránt érzett hitük és szeretetük is.

Bencsik János országgyűlési képviselő a hazaszeretetről szólt, amelynek lényege a tisztelet, a feltétlen bizalom és hűség. – Istenbe, az együvé tartozás erejébe, valamint az önmagunkba és a családba vetett hit – emelte ki Bencsik János, aki szerint ha legalább ezeket magunkat visszük erről a megemlékezésről, már biztosak lehetünk benne, hogy az a vér nem folyt hiába 175 évvel ezelőtt.

Október 6-ra emlékeznek Tatabányán
Bencsik János országgyűlési képviselő is beszédet mondott
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Bányoczky Nóra és Zayzon Csaba színművész Aki szívét osztja szét című és Kell még egy szó című dalai után a kopjafák felett védnökséget vállalt újvárosi kulturális és oktatási intézmények, valamint civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait, majd a város és a térség vezetői. A rendezvényen a város szimfonikus zenekara is közreműködött.

Október 6 emléke ma is él

Elsőként a KPVDSZ képviselői hajtottak fejet, mint védnökséget vállalt szervezet. Majd a Vértes Agorája következett, a Micimackó Óvoda, a Tatabányai múzeum, a Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola, a József Attila Könyvtár, a TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola, az Árpád Gimnázium, A Pólya György Általános Iskola Esztergom úti telephelye, a Tatabányai Városi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat, a KPVDSZ művelődési ház közösségei, a Vértes Agorája Nyugdíjas Klub, végül a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények képviselői zárták a sort.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában