Közélet

2012.09.20. 17:00

Darázscsípések - Mikor hívjuk a mentőket?

Bár a darazsak kirajzásának fő időszaka tavaszra esik, ilyenkor ősszel is gyakran találkozhatunk ezekkel a kellemetlen rovarokkal, amelyeknek fullánkja gond nélkül hatol a bőrbe. A veszélyekről, az allergia tüneteiről dr. Sándor Éva bőrgyógyász szakorvost kérdeztük.

A. P. A.

– Mi a teendő darázscsípés esetén?
– Ha valaki tudja magáról, hogy allergiás, akkor optimális esetben már átesett az allergológusnál egy olyan konzultáción, amelynek során elsajátította, hogyan adja be magának az életmentő injekciót. Aki nem allergiás, az enyhébb, lokális reakciókra bevethet kalciumkészítményeket vagy hűtheti, jegelheti a csípés helyét.

– Mik a tünetek enyhe és súlyos esetekben?
– A helyi reakciók, mint a bőrpír és duzzanat és lehetnek enyhébbek vagy súlyosak. Amennyiben a rovarcsípés után akár azonnal, akár egy késleltetett válaszreakció miatt órákkal később bedagad a torkunk, gombócot érzünk benne, nehezedik a légzésünk, ne tétovázzunk, azonnal hívjuk a mentőket. Az ilyen esetekben a kalcium ugyanis nem elegendő. Megeshet, hogy nem allergiáról van szó, mégis veszélyes a csípés, mert olyan helyen van, ahol a lokális duzzanat is nehezíti a légvételt. Ilyenkor azonnali orvosi beavatkozásra van szükség.

– Hogyan alakul ki az allergia?
– Egy darázscsípéssel, amelynél még csak helyi tüneteket tapasztalunk, ám a szervezet ekkor válik érzékennyé a méreganyagra. Az csak a következő csípésre adott reakciókból derül ki, hogy allergiásak lettünk, amelynek tényét aztán a vérből lehet kimutatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!