Közúti balesetek

Tegnap, 14:02

A számok nem hazudnak: kiderült, hogy ki a hibás a legtöbb kerékpáros balesetnél

Ki figyeljen a másikra? Ki a hibás? A kerékpárosok és autósok harca régóta húzódik. Megnéztük a statisztikát, mi a szám szerinti helyzet.

Kemma.hu

A mindennapi közlekedésben gyakran találkozhatunk éles helyzetekkel. Hány olyan esetet láttunk már ahol egy hajszálon múlott a nagy baj. Na meg álszentek se legyünk, saját magunk is éreztük már azt, hogy a szerencsének köszönhető, hogy a hibásan megkezdett manőverünkből nem lett nagyobb baj. De kinek kell ilyenkor kire figyelni? Ha megtörtént a baj, ki a hibás a kerékpáros vagy az autós?  Megnéztük a statisztikát, mi a helyzet.

Csökkent a kerékpárosok okozta balesetek száma
Csökkent a kerékpárosok okozta balesetek száma
Fotó: Tóth Imre / Forrás: Hajdú-Bihari Napló

 A jelenlegi jogszabály szerint:

A közúti közlekedésben mindenkinek joga van részt venni; a közutat és a közforgalom elől el nem zárt magánutat közlekedés céljából gyalogosként vagy  járművezetőként bárki igénybe veheti.

A közúti közlekedésnek résztvevői tehát a gépjárművek mellett a gyalogosok, a kerékpárosok és most már az elektromos rolleresek is. A folyamatosan növekvő forgalom mellett nem meglepő, hogy előbb utóbb bekövetkezik az elkerülhetetlen és baleset történik. Az ilyen esetekben főleg a kerékpárosok és autósok között kiélezett a helyzet és hamar elkezdődik a dobálózás, hogy ki a hibás, kinek kellet volna jobban figyelnie.

De mit mondanak a számok?

Megkérdeztük a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányságot. Az általuk szolgáltatott statisztika szerint a 2024-es januári-augusztusi időszakban a kerékpáros balesetek okozói között több volt a biciklis, mint az autós.

A kerékpárosok nyertek

36 esetből összesen 19-ben a kerékpárosok okozták a balesetet.

  • 7 esetben a haladási illetve irányváltoztatási szabályok megszegésével, 
  • 4 esetben az elsőbbség adás hiányával, 
  • 3 esetben a nem megfelelő sebességválasztással, 
  • 2 esetben az előzési szabályok áthágásával és 
  • 3 esetben egyéb indokok miatt okoztak balesetet. 

A kerékpárosok okozta balesetek száma a tavalyi statisztika óta 39 százalékkakal, 31-ről 19-re csökkent.

Azért az autósok is hibáznak

Vétlen kerékpáros elütése 17 esetben fordult elő. Itt a legnagyobb százalékban az autósok az elsőbbségadás hiánya miatt okoztak balesetet. 10 ilyen eset volt. 3 esetben a haladási illetve irányváltoztatási szabályok megszegésével, 1 esetben az elindulás szabályainak megszegésével, 1 esetben az előzési szabályok áthágásával és talán a legrendhagyóbb, hogy 2 esetben az autó figyelmetlen kinyitása okozta a kerékpáros sérülését. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában