Gazdaság

2009.01.26. 12:09

Kapolyi cégének visszalépése veszélybe sodorta az erőművet?

A Vértesi Erőmű Zrt. körüli visszásságokról tartott hétfőn sajtótájékoztatót Bencsik János országgyűlési képviselő. Elmondta, a Kapolyi László tulajdonában lévő System Consulting visszamondott egy 250 megawatt teljesítményű áramvásárlási szerződést. Bencsik János szerint a Vértesi Erőmű ebből 40 megawattot tud maga teljesíteni, a többire szerződést kötött más áramkereskedőkkel. A képviselő tudomása szerint, erről a megállapodásról a többsági tulajdonos MVM Zrt. nem tudott. A szerződés felmondása után a kereskedők mintegy húszmilliárdos kártérítést követelnek.

M. A.

Húszmilliárdos követeléssel léptek fel az áramkereskedők a Vértesi Erőművel szemben, miután a Kapolyi László tulajdonában lévő System Cosulting felmondta a Vérttel kötött 250 megawatt teljesítményű áramvásárlási szerződést. Állítólag a szerződésről a többségi tulajdonos MVM nem tudott. Miután december 22-én tudomást szereztek róla, megszakították Kapolyival a privatizációs tárgyalásokat, és rendkívüli közgyűlésen menesztették az erőmű vezérigazgatóját és a teljes igazgatóságát, a vezérigazgatónak a korábbi energiaminisztert, Szabó Pált nevezték ki – derült ki Bencsik János hétfői sajtótájékoztatóján. A képviselő elmondta, információi szerint az MVM Zrt. 11 milliárd forint visszafizetéséről megállapodott az áramkereskedőkkel, de 9 milliárd forint sorsa kétséges.

– A Vértesi Erőmű törzstőkéje 10 milliárd forint, így a vállalat biztonságos működése is veszélybe kerülhet – mondta Bencsik János. A képviselő arra is kitért, hogy bizonyos információk szerint az MVM Zrt. nemcsak a Vértesi Erőmű privatizációja, hanem más ügyletek kapcsán is kapcsolatba került a System Consultinggal. A két cég közösen indította el a vásárosnaményi fejlesztéseket a Kárpát-Energo keretében. – Meg nem erősített információk szerint az MVM 23 milliárd fejlesztési kölcsönt adott ehhez. Információim szerint a Kárpát-Energo pénze bejárta Nyugat-Európát, és a Vértesi Erőmű vételáraként került vissza az MVM-hez – tudatta Bencsik János, aki arra is emlékeztetett, a kormányzat több olyan döntést is hozott mióta Kapolyi cégével privatizációs előszerződést kötött, amely a vállalat „kistafírungozását” szolgálja.

– Először az Országos Területrendezési Tervbe Tatabánya álláspontját figyelmen kívül hagyva biztosították a város területén az 50 MW-nál nagyobb erőmű létrehozását. Ez növelte a Vért tulajdonában lévő bánhidai telephely értékét. Szeptember 24-én manipulált adatokra hivatkozva a Vértesi Erőműnek többletkvótát biztosítottak a széndioxid kibocsátás tekintetében. Ezt követően a zöldáram átvételének rendszerét megváltoztatták, és a korábbi 51 százalékos megújuló részarány helyett már a 30 százalékos részarány is elég a támogatáshoz. A Vértesi Erőmű beruházásai éppen a 30 százalékos biomassza keverési arányt teszik lehetővé – mondta.

Bencsik János, hogy a felvetéseket tisztázza, pénteken hét kérdést intézett a szakminiszterekhez, amelyekre tizenöt napon belül kell választ kapnia.

További részletek hamarosan!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!