Paralimpia 2024

2024.09.12. 13:50

Luterán Petra: az ezüstérem már csak hab volt a tortán

Három versenyszám, három egyéni csúcs, egy ezüstérem és egy negyedik hely. A párizsi paralimpiai tatabányai hősével, Luterán Petrával beszélgettünk a fogyatékkal élő sportolók fogadásán.

Luter Márk

A vasárnap esti záróünnepséggel befejeződött a párizsi paralimpia. A TSC és a magyar atlétika tündöklő csillaga, Luterán Petra fantasztikusan teljesített élete első paralimpiáján, miután távolugrásban ezüstérmet nyert, míg 400 méteres síkfutásban negyedik lett. A szárligeti kötődésű sportoló 200 méteres sprintszámban a kilencedik helyen zárt a paralimpia küzdelmein, így összességében több mint elégedetten térhetett haza a francia fővárosból, ahová kétszeres világbajnoki bronzérmesként utazott ki.

Luterán Petra és Luterán László a TSC díjátadó-ünnepségén
Luterán Petra és Luterán László a TSC díjátadó-ünnepségén
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Luterán Petra legfeljebb egy bronzéremmel számolt

A 27 éves atléta elmondása szerint hatalmas élmény volt átélni a párizsi paralimpiát. A szárligeti versenyző úgy gondolta, hogy az első két hely előzetesen elérhetetlennek tűnik távolugrásban.

Édesapámmal (Luterán László, Petra edzője - a szerk.) együtt nagyon jól felépítettük a felkészülést, alaposan megfontolta, mit hogyan kell csinálni. Fantasztikus volt a formaidőzítés, hiszen három egyéni csúcsot értem el, az ezüstérem már tulajdonképpen csak a hab a tortán. Nagyon elégedettek vagyunk.

A paralimpiai ezüstérmes úgy véli, hogy hatalmas mérföldkő volt számára Párizs, továbbá beteljesült élete egyik legnagyobb álma.

– Nagyon jól éreztem magam a paralimpiai faluban, szoros barátságot kötöttem az úszókkal – mondta a 27 éves fenomén.

Hétvégén következik az első osztályú csapatbajnokság

Sok pihenés azonban nem vár rá, hiszen az előttünk álló hétvégén kerül sor a csapatbajnokságra, ahol a kétszeres vb-bronzérmes természetesen ismét a TSC színeit képviseli. A viadalnak a Lantos Mihály Sportközpont ad otthont, amely az MTK hivatalos pályája.

– Utána egy kis pihenés következik, majd ami az atlétikát illeti, édesapámmal leülünk átbeszélni a folytatást, utána pedig megkezdjük a felkészülést a 2025-ös szezonra – zárta gondolatait Petra, aki két hét múlva visszamegy Amerikába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában