Világbajnoki cím

2024.07.10. 17:58

Tatabányai játékossal nyert világbajnokságot a korosztályos vízilabda-válogatott

A magyar fiú U18-as vízilabda-válogatott 12-10-re legyőzte Szerbiát, így megvédte korosztályos világbajnoki címét. Az argentin tornán a világbajnok csapat tagja volt a tatabányai Borbély Sándor, aki korábban vármegyénkben vízilabdázott.

Luter Márk

A magyar U18-as fiú vízilabda-válogatott megvédte világbajnoki címét, miután a vasárnap éjszakai órákban Buenos Aires-ben befejeződött torna döntőjében 12–10-re legyőzte az ősi rivális Szerbiát. A korosztályos csapatot a mindössze 17 éves Borbély Sándor kapus erősítette, aki az előző idényre igazolt át Tatabányáról Egerbe.

Korényi Balázs és Jászberényi Gábor
Az U18-as világbajnok Korényi Balázs és Jászberényi Gábor az érmekkel és a kupával a vasárnapi döntő után
Forrás: Egri Vízilabda Klub/Facebook

 

Magyar-szerb rangadó - kétszer is

A július 2-án elrajtolt argentin rendezésű utánpótlás-torna nyitó napján a Korényi Balázs vezetőedző által irányított U18-as magyar fiú-válogatott bemutatkozó mérkőzésén rögtön a legkeményebb riválisnak számító szerbek ellen ugrott medencébe. 

A sportág nagyágyúi közé tartozó Szerbiától minimálisnak számító egy gólos különbséggel ugyan, de 13–12-re alulmaradt, így már akkor biztossá vált, hogy a korosztályos magyar együttes a 2022-es belgrádi tornától eltérően ezúttal nem fogja veretlenül megnyeri a világbajnokságot. Szerbia pedig veretlenül menetelt egészen a döntőig.

Két éve a szerb fővárosban megrendezett tornán, a legutóbbi U18-as világbajnokság aranyérméért zajló mérkőzésén a magyar utánpótlás-csapat ötméteres-párbajban győzte le a házigazda Szerbiát, így a 2014-es isztambuli siker után ismét felállhatott a dobogó legfelső fokára.

 

Borbély Sándor parádés védésekkel segítette aranyéremhez a válogatottat

Az Eger felnőtt csapatában is debütáló Borbély fantasztikus kapusteljesítménye is kellett ahhoz, hogy a vasárnapi döntőben a magyar fiú U18-as vízilabda-válogatott legyőzze Szerbiát. A tatabányai kapus kétszer is óriásit mentett a négyszer nyolc perces mérkőzés során, a bravúrokra a rendkívül kiélezetten alakuló találkozó miatt hatalmas szükség volt. A finálé két gólos, 12–10-es magyar győzelmet hozott, így Magyarország 2014 és 2022 után ismét aranyérmet ünnepelhetett ebben a korosztályban.

 

A világbajnoki finálé és a torna utózöngéje - magyar díjazottakkal

Simon Balázst választották meg a döntő MVP-jének, a korosztályos-világbajnokság legjobb edzője a magyar vezetőedző Korényi Balázs lett, míg az argentin torna legjobb kapusa Szitás Dávid lett.

Íme a magyar U18-as fiú vízilabda-válogatott Buenos Aires-i világbajnoki aranyérmesei:

Balogh Botond (BVSC-Zugló), Bella Csanád (Ferencváros), Benedek Mór (KSI), Borbély Sándor (Eger), Cseh Maxim (Szolnok), Haverkampf Bence (Ferencváros), Lugosi Csongor Dániel (Ferencváros), Nagy Zalán Márk (KSI), Paján Viktor Bátor (Ferencváros), Regős Áron Vince (BVSC), Simon Balázs (BVSC), Szitás Dávid (OSC-Újbuda), Tóth András (Pécs), Tátrai Tamás Roland (BVSC), Zeman Márton János (Ferencváros). 

A vb-győztes stáb tagjai: Korényi Balázs vezetőedző, Hangay Róbert másodedző, Jászberényi Gábor kapusedző, Csapliczky Zsolt videóelemző, Budai Nikolett fizioterapeuta és Székely Bulcsú csapatvezető.

U18-as fiú vízilabda-világbajnokság 
Csoportkör, A-csoport:
Szerbia–Magyarország 13–12 (3–2, 2–3, 2–4, 5–4), Magyarország–Montenegró 10–9 (2–2, 2–3, 3–3, 3–1), Magyarország–USA 19–13 (4–4, 4–4, 6–3, 5–2)
Negyeddöntő:
Magyarország–Görögország 13–12 (3–5, 4–2, 4–2, 2–3)
Elődöntő:
Magyarország–Olaszország 18–15 (7–4, 7–4, 1–3, 3–4)
Döntő:
Magyarország–Szerbia 12–10 (6–4, 1–2, 2–2, 3–2)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában