Szerb Nemzetközi Költészeti Nagydíj

2024.09.17. 17:20

Határon átívelő költészet: szerb költészeti nagydíjjal gazdagodott a 2023-as év embere!

A tatai születésű Turczi István 2023-ban vehette át az Év embere díjat. Most újabb szakmai elismeréssel gazdagodott, hiszen egészen Szerbiáig híre ment tehetségének.

Kemma.hu

Turczi István hivatalos Facebook-oldalán számolt be arról, hogy hétfőn átadták a Brankovo kolo nevű Szerb Nemzetközi Költészeti Nagydíjat. Az elismerés különlegessége, hogy az idén 200 éve született költőóriás, Branko Radičević emlékére alapították és minden évben egy külföldi költő kapja. A legendás karlócai gimnázium televíziós nyilvánosság előtt zajló ünnepségén a diploma és a Branko-szobrocska mellett Turczi István kézbe vehette szerb nyelvű verseinek díszkiadását is. 

A vers legyen veletek.

– zárta posztját a költő híressé vált mondásával. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Turczi István, a legtöbb idegen nyelvre fordított kortárs magyar költő 1957-ben született Tatán. Az Eötvös József Gimnáziumban végzett, utána az ELTÉN szerzett angol-magyar-finnugor szakos diplomát, majd egyetemi doktori tudományos fokozatot. 2023-ban pedig Az év embere 2023 közönségdíjat is ő vehette át. 

Munkásságáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt (2004), Tisztikereszt (2018) és Pro Cultura Hungarica (2020) elismerésekben részesült. Tata város és Zugló díszpolgára. Műveit több mint 20 idegen nyelvre fordítják, tavaly ő nyerte el a Boszniai Szerb Köztársaság Irodalmi Nagydíját, illetve a világ egyik legjelentősebb díjának számító Kínai Nemzetközi Költészeti Nagydíjat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában