Farkas Bertalan

2024.08.16. 10:48

Szent István-díjat kapott az első magyar űrhajós

Esztergomban, ünnepség keretében idén 22. alkalommal adták át a Szent István-díjat, amelyet az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan vehette át.

Kemma.hu

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője számolt be arról közösségi oldalán, hogy Szent István-díjátadót tartottak Esztergomban. Ebben az évben 22. alkalommal adták át az elismeréseket. A rangos díjat Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, vadászpilóta, űrkutató, eszperantista vehette át.

Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan kapta meg Melocco Miklós szobrát
Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan kapta meg Melocco Miklós szobrát
Forrás: Facebook/Erős Gábor

Az ünnepségen Szent István-díj emlékérmet is kiosztottak, amelyet Drága Bálint okleveles villamosmérnök, karmester, a Sárisápi Bányász Fúvós Zenekar vezetője kapta meg. A Szent István-díjat 2002-ben hívta életre Bihari Antal, az esztergomi Körzeti Televízió vezetője. A díj azt illeti meg, aki az összmagyarság érdekében kiemelkedő jelentőségű tevékenységet végzett. A megszokott módon most is Melocco Miklós szobrát adták át a díj elnyerőjének. A szobor a királyt ábrázolja, amint a keresztet mindkét kezével a magasba tartja.

A Szent István-díjat alapításának évében Orbán Viktor miniszterelnök kapta meg. Többek között 2007-ben Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat tagjai is megkapták az elismerést. 2020-ban Müller Cecília országos tisztifőorvos a népegészségügy érdekében végzett munkájáért vehette át a díjat. Tavaly dr. Szabó Pál Csaba, a Várpalotai Trianon Múzeum megálmodója érdemelte ki a rangos elismerést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában