Megosztottság nélküli 5 évet kér Hernádi Ádám - megalakult a közgyűlés Esztergomban is +fotók, videó

Ünnepélyes helyszínen és körülmények közt,október 10-én tartották az esztergomi közgyűlés alakuló ülését a Szent Adalbert Központ Szent István Termében.

Feleki Marietta

Az ülésen a Himnusz közös eléneklése után Hernádi Ádám köszöntötte a megjelenteket, vendégeket. Külön név szerint köszöntötte Párkány polgármesterét, Szabó Eugent, Erős Gábor országgyűlési képviselőt, dr. Kancz Csaba főispánt, Popovics Györgyöt, a vármegyei közgyűlés elnökét, Horváth-Szeder Gábor járási hivatalvezetőt és Nagy Zoltánt, a Helyi Választási Bizottság elnökét. 

Megtartották az alakuló ülést Esztergomban
Fotó: Feleki Marietta / Forrás: 24 Óra

Köszöntötte még a város díszpolgárait és az egyház képviselőit. Az ünnepélyes közgyűlésen jelen voltak a városi közéleti, kulturális személyiségek, illetve a közintézmények vezetői.

Rendben ment minden a választáson

A képviselők ezután szavaztak a napirendi pontokról, amelyet egyhangúan elfogadtak. Nagy Zoltán, a Helyi Választási Biztosság elnöke részletezte a helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választás összefoglalóját, ismertette az eredményeket. Mint elmondta: minden törvényesen zajlott, jogorvoslati kérelmet nem nyújtottak be. A HVB működése során 103 határozatot hozott. 

A választásokkal egyidőben német, lengyel, roma és szlovák nemzetiségi önkormányzati választás is volt.
Lengyel Nemzetiségi : Csombor Erzsébet Horváth Mihályné és Bahanek Judit (Szent Adalbert Lengyel Egyesület jelöltjei)
Német Nemzetiségi Önkormányzat: Szivák-Kertai Natália, dr. Juhász Márta Klára, Pócsföldiné Birkl Zsófia Dorottya, Szendrey Judit, Nagy-Gröschl Gabriella (Komárom-Esztergom Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége jelöltjei)
Roma Nemzetiségi Önkormányzat: Vörös István, Góman János István, Farkas Ibolya, Sztojka Lajos, Sztojka Attila (Cigány Közösség Szövetségének jelöltjei)
Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat: Papucsek Márta, Újpesti Rita Újpesti Krisztián Csaba (Magyarországi Szlovákok Szövetségének jelöltjei)

Az esztergomi közgyűlés  tagjai: 
Polgármester: Hernádi Ádám polgármester (Fidesz-KDNP)

Egyéni választókerületi képviselők: Varga Krisztián (Fidesz-KDNP), Torma László (Fidesz-KDNP), Dr. Alberti Péter (Fidesz-KDNP), Heckel Zoltán (Fidesz-KDNP), Bánhidy András (Fidesz-KDNP), Korompay Gábor (Fidesz-KDNP) - új tag, Szaller Izabella (Fidesz-KDNP) - új tag, Eck András (Fidesz-KDNP), Tóth Tamás (Fidesz-KDNP), Simonné Cserép Krisztina (Fidesz-KDNP), 
Települési kompenzációs listás képviselő: Bádi Gábor (Szeretgom), Nyíri Attila (Szeretgom) - új tag, Cserép János (Szeretgom), Méhes Szilveszter (Mi Hazánk Mozgalom) - új tag

Letették az esküt

A beszámolót követően letette esküjét a nagy többséggel megválasztott Hernádi Ádám polgármester és a 14 tagú képviselő-testület is. Megállapították a polgármester illetményét és költségtérítését is, amelyet a testület 2 tartózkodás ellenében a közgyűlés elfogadott. 

Egy alpolgármester lesz

A képviselők ezután titkos szavazáson dr. Alberti Péter képviselőt választották alpolgármesternek. Az alpolgármester tiszteletdíját szintén 2 tartózkodás ellenében megszavazták a képviselők. 

Végül Hernádi Ádám mondta el köszöntőbeszédét, amelyben kiemelte: egy történelmi város történelmi helyén ma történelem íródott: megalakult Esztergom megyei jogú város első közgyűlése. A következő szavakkal zárta az ülést: 

– Több évtizedes lemaradást kellett pótolni. Úgy véli, a városvezetés megfogalmazott üzenete eljutott a választókhoz, ennek köszönhető az, hogy újra a várost vezetheti. 

Magyarország első városa vagyunk. Szeretném, ha abban is elsők lennénk, ha megosztottság nélkül vagyunk képesek elmenni a falig, vagy azon is át, ha kell. Okos, megfontolt, összehangolt munkát kívánok magunknak, Esztergomért.

– zárta szavait Hernádi Ádám.

Az ülés után (alkoholmentes) pezsgővel koccintottak a megjelentek. Hernádi Ádám a helyszínen videóüzenetben is megszólalt a Kemma.hu-nak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában