Főzés

2 órája

Bográcsba zárták az ősz ízeit: siitake is rotyogott az üstben

Ízletes programokkal és fenséges falatokkal színesíti az őszt a Gördülő Kosár Bevásárló Közösség. Ma például a gombák kapták a főszerepet a termelői piacon, de textiltermékek, sajtok, édes-és sós sütemények is akadtak szép számmal.

Kemma.hu

Gombapörkölt kóstolással egybekötött vásárra hívta érdeklődőit a Gördülőkosár Termelői Piac és a Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete Tatabányán.

Termelői piac Tatabányán
A termelői piac most gombapörkölt kóstolással egybekötött
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Fenséges illat lengte körbe a Madách utcai intézmény udvarát, ahol Kustánczi Zita különleges portékáiból készített étellel kedveskedtek a Gördülőkosár vendégeinek. Kellett hozzá egy kis Siitake, jó néhány sampion, amit jól kiegészített a laska. Ebből a háromféle kalaposból főtt bográcsban az étel, amiből kóstolni lehetett.

Válóczi Ferenc, az egyesület elnöke, a több mint 8 éve működő kertgazdaság vezetője elmondta: a sorstársai által gondozott kert az idén sok meglepetéssel hálálta meg a gondoskodást. Ennek köszönhetően volt szüreti mulatság és lecsófőzés, de mindig van ok arra, hogy a közösség találkozzon csütörtökönként 14.30 és 18 óra között.

Termelői piac Tatabányán
Vajda László  nemrég csatlakozott a Gördülő közösséghez, gluténmentes és vegán termékekkel
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A piacon tizennégy, negyven kilométeres körzetből érkező termelő árulja portékáit. A piac mára egy háztartás élelmiszer szükségletét teljesen ellátja. Egyebek mellett Naszályról kiváló tejtermékek, házi rétesek közül választhatnak a vásárlók, de a rengetek friss zöldség és gyümölcs mellett fürjtojás és Héregről hozott édességek is kaphatóak.

Hogy a sajtokról, az őzláb gombákról, a füstölt árukról és a kiváló fűszerkészítményekről ne is beszéljünk. Kiváló lekvárok, mézek cserélnek gazdát, és nagy sikere van a gyerekjátszósaroknak és az állatsimogatónak is, ahol elfoglalhatják magukat a legkisebbek, amíg szüleik végigmustrálják a gazdag árukészletet.

Termelői piac Tatabányán
Kustánczi Zita standján temérdek gombafajjal találkozni: őzlábtól a petrezselyemgombáig
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra 

Budapestről érkezett Vajda László, aki különlegesen pácolt olívabogyókat is árult. Különlegessége azonban mégsem ez. Gluténmentes és vegán termékek is kaphatóak nála, úgy mint a granola panírmorzsa, de a saját fűszersótól elkezdve a szárított zöldségkeverékeken át a céklaporig  bezáróan minden kapható nála. Mellette Börzsei Józsefné textileket árult. A Héregről érkezett asszony nem győzi mutatni szebbnél szebb alkotásait. Időszerűen már ünnepi lázban ég, így portékái mellett jól megfér a hóember, a rénszarvas és a fehérszakállú is.

Termelői piac: pillecsokor tulipánból, vagy fordítva?

Héregről érkezett Major Szilvia is, akinek pillecsokra nagy feltűnést keltett. Alkotása akár élethű tulipánokból is állhatott volna, de az édeskés illat hamar leleplezte a cukrászt: ezek bizony ehető szirmok...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában