Termelői piac

12 órája

Meglestük a Bűntelen nyolcast a lecsófesztiválon +fotók

Különböző érdekes programokkal színesíti az őszt a Gördülő Kosár Bevásárló Közösség. Ma például lecsófesztivált rendeztek, a szüreti mulatság után és a birkapörkölt főző rendezvény előtt.

Kemma.hu

Hatodik alkalommal invitáltak lecsófesztiválra vásárlókat és látogatókat a Gördülő Kosár Bevásárló Közösség termelői piacán. 

Lecsófesztivál Tatabányán
Lecsófesztivál kezdődött a mozgáskorlátozottak Madách utcai termelői piacán
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom megyei Egyesületének Madách utcai központjában szervezett hangulatát zene és az ízletes lángos mellett a lecsó tette még kellemesebbé. Válóczi Ferenc, az egyesület elnöke, a kertgazdaság vezetője elmondta: a sorstársai által gondozott kert az idén sok meglepetéssel hálálta meg a gondoskodást.

Lecsófesztivál Tatabányán
A portékák között jól megfértek a füstölt húsok is
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A piacon tizennégy, negyven kilométeres körzetből érkező termelő árulja portékáit. A piac mára egy háztartás élelmiszer szükségletét teljesen ellátja. Egyebek mellett Naszályról kiváló tejtermékek, házi rétesek közül választhatnak a vásárlók, de a rengetek friss zöldség és gyümölcs mellett fürjtojás és Héregről hozott édességek is kaphatóak. Hogy a sajtokról, az őzláb gombákról, a füstölt árukról és a kiváló fűszerkészítményekről ne is beszéljünk. Kiváló lekvárok, mézek cserélnek gazdát, és nagy sikere van a gyerekjátszósaroknak és az állatsimogatónak is, ahol elfoglalhatják magukat a legkisebbek, amíg szüleik végigmustrálják a gazdag árukészletet.

Lecsófesztivál Tatabányán
Major Szilvia héregi standján különleges finomságokra bukkantunk, például a Bűntelen nyolcas tallérra
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Szőnyből érkezett Vidák Andrea és édesanyja, Szekeresi Lászlóné Julika, akik főzte a lecsót. A készítők fontosnak tartották, hogy a kertből szedett és vegyszermentes alapanyagokat használtak.  Ez és az egészséges táplálkozásra nevelés a piacon árult étkek fő mozgatórugója. 

Többek között ennek szellemében érkezett a helyszínre különleges portékáival Major Szilvia, Héregről. Árult Bűntelen nyolcas tallért, ami csicseri-, cirok-, lenmag-, kendermag, köles- és zablisztből van. A rágcsálnivaló tartalmaz szőlőmaghéj-őrleményt, hymalája sót, kókuszjoghurtot, céklaport és növényi tejet, ráadásul a sajt helyett sörélesztő van benne. Kapható még teljeskiőrlésű tallér, szezámmal és mákkal, ami mellett jól megfér a gyümölcsös zabpite is. A hangulat fokozásáról Bodányi Károly, azaz Carlo gondoskodott.

Lecsófesztivál után jön a birkapörkölt

A termelői piac őszi programkínálata a múltheti szüreti mulatsággal kezdődött, ahol préselték és darálták a fehér szőlőt. Végül mindenki megkóstolhatta a naszályi gyümölcsből készített mustot. November végén újabb programmal készül a termelői piacon, ahol a birkapörkölt kap fókuszt, akkor már a télre hangolódva. A piac egyébként minden csütörtökön 14.30 és 18 óra között várja vásárló közönségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában