A bűvös kocka

2 órája

Videón a Rubik-bravúr: a srácok másodpercek alatt rakják ki a kockát

Neked hány másodperc a rekordod? Az esztergomi Rubik-napon két fiú árulta el nekünk, ők mennyi idő alatt rakják ki a bűvös kockát. Leesett az állunk!

Feleki Marietta

30 éves a Rubik kocka. Az agytekervény-forgató forgatható kocka atyja, ifjabb Rubik Ernő pedig – aki egyébként ezer szállal kötődik Esztergomhoz édesapja révén – 80. születésnapját ünnepli. Az évforduló alkalmából szervezett az esztergomi Kapcsolatok Háza Rubik-napot, ahová október 28-án várták a kezdőket, haladókat, no meg a profikat is. 

III. Rubik-nap, 50 éves a bűvös kocka
50 éves a Rubik kocka, 80 éves a feltalálója, tizedannyi, aki kirakja
Fotó: Zantleitner Ingrid / Forrás: 24 Óra

Rubik-napon tanulták a trükköket

Mint a szervező, Gergely Julianna, az intézmény rendezvényszervezője elmondta: ez a harmadik Rubik-nap a Kapcsolatok Házában, és az évek során sokaknak sikerült már megtanítani a kocka kirakásnak csínját-bínját. Az eseményhez az ötletet a gyerekei adták, akik maguk is forgatták a kockát. A látogatók java a 10-12 éves korosztályból került ki. Nagy érdeklődéssel hallgatták a szervezők oktatását, ki lassabban, ki gyorsabban sajátítva el a Rubik kocka kirakásának titkát.

A szervező szerint a kicsik mellett a felnőttek is szívesen megtanulják a bűvös kocka rejtélyének megoldását. Ehhez a helyszínen egy segédanyag is rendelkezésre áll, amely jól értelmezhető ábrákkal mutatja meg, milyen sorrendben kell forgatni a kockát a kirakáshoz. 

Hét másodperc a rekord

A helyszínen két profi kockaforgató fiatal, Pászty Dániel, a Dobó Katalin Gimnázium tanulója és Radovics Levente bottyános diák is részt vett a rendezvényem. A két Rubik-guru magával hozta saját kocka arzenálját is, az érdeklődők rendelkezésére bocsátva azokat. 

Mindkét fiú 10-11 éves kora körül ismerkedett meg a Rubik kockával, és néhány év alatt a profik szintjére tornázta fel a tudását. Több versenyen is indultak már.

Mint Levente mesélte: ő csehországi és magyarországi megmérettetésen indult  – előbbi mezőnye volt számára a nehezebb. Azt is elárulta, hogy a hagyományos háromszor hármas osztású kocka kirakásában a saját rekordja 19-20 másodperc.

Levi előtt az asztalon a legismertebb kockán kívül volt gömb, háromszög, sőt: ezüst színű is, amelyet nem a színek, hanem a kis kockák formái alapján kell visszaállítani eredeti állásába. Mint meséli: ez utóbbit nemrég kapta, és még gyakorolnia kell a kirakását. 

Pászty Dánielt 14 évesen kapta el a Rubik-szenvedély – előtte is gyakorolgatott, ám igazán tavaly óta kockázik, több versenyen is részt vett már.  Nagy büszkén mutatta nekünk az Európa-bajnokság után készült pulcsiját. Most éppen a Hungarian Openre készül nagy erőkkel, amely november első hétvégéjén lesz.

A Kapcsolatok Házában is brutális tempóban, időzítővel felszerelkezve gyakorolt még beszélgetésünk közben is, az idejét egy applikáción jegyezve. Mint elárulta: egyéni rekordja 7 másodperc, ám a versenyeken, a drukk miatt van, hogy „csak” 10 másodperc alatt pörgeti ki a kockát. A két fiú meg is mutatta a tudását – a szemünkkel láttuk, mi történik, de hogy felfogjuk, azt még nekünk kell gyakorolni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában