Jegyzet

3 órája

Kézmosás

A kézmosás világnapja volt október 15-én. Nyitányát tizenhat évvel ezelőtt szervezte meg az ENSZ keretében működő, gyerekeket segítő UNICEF.

Kemma.hu

A célok változatlanok. A fertőzések számának csökkentése céljából hívják fel a figyelmet rendezvényekkel, játékokkal, üzenetekkel a megfelelő kézmosás fontosságára. A szakemberek szerint a rendszeres, meleg vizes, szappanos tisztálkodás hiánya miatt kialakuló fertőzések egyik hatása miatt évente több millió gyerek veszti életét. A hasmenéses betegségek akár a felére, a légúti gondok a negyedére is csökkenthetők lehetnének. A világnap nem csak kezeink tisztaságának fontosságára hívja fel a figyelmet, a mostani kézmosási szokások változtatása is cél. 

Az általános iskola befejezése után, a középiskola előtti szünetben egy hónapig dolgoztam lakóhelyünk nagy gyárában. Az akció sikeres volt. Keresetemből tudtam venni egy piciny táskarádiót. Az úgynevezett központi műhelyben kiemelt brigádfeladatom volt, hogy a nem ivóvizes csapnál mindig legyen kézmosó keverék. Megoldottam. Alkalmanként a közeli gyártóüzem készletéből. Távolabbi múltidézés. Talán igaz volt. Tiberius császár helytartójaként Pilátusnak halálra kellett ítélnie Jézust. Nem nagyon akarta. Második körben egy tálnyi vízben megmosta a kezét, aztán közölte, mutatta, hogy tiszta a keze egy igaz embernek a vérétől. Szavai máig élnek, amikor valaki kijelenti egy döntés kapcsán, hogy mossa kezeit. Sokan értjük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában