Flow

9 órája

Flow a városi kitüntetés mögött

Csíkszentmihályi Mihály, a Chicagoi Egyetem világhírű pszichológia professzora rávilágított, hogy a boldogság kulcsa az, ha megtaláljuk azt a tevékenységet, amelyben elmélyülhetünk, örömet és értelmes célt találunk benne – ez a flow, ami nem holmi erőfeszítés nélküli dolog. Oroszlányban egy városi kitüntetés mögött is a flow, magyarul az áramlás élményére bukkantunk. Elmondjuk a történetét.

Baranyai Mihály

Horváth Szilveszter Oroszlány Városért emlékplakettet vett át az idén. A kitüntetés jegyzői indoklásában az áll, hogy 2001-től a munkahelyén keresztül került kapcsolatba több helyi civil szervezettel, amelyeket főként a számítástechnikai tudásával, továbbá az informatikai háttér – s az időközben hobbijává váló – hangosítás biztosításával segítette. Az indoklás említette azt is, hogy mindezt sokszor saját tulajdonú felszereléssel végzi. A kitüntetett azonban erre azt mondja, hogy profi cuccok kellenek a minőségi munkához, és tudvalevő, hogy anélkül nincsen flow.

– Amikor vége van a rendezvénynek, az számomra mindig nagy öröm, hogy ezt is meg tudtam csinálni – mondja a flow kapcsán
– Amikor vége van a rendezvénynek, az számomra mindig nagy öröm, hogy ezt is meg tudtam csinálni – mondja a flow kapcsán
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Horváth Szilveszter, aki az oroszlányi távhőszolgáltató számlázási és ügyfélszolgálati csoportvezetője, lapunknak mesélt a két évtizede önkéntesen végzett munkájáról.

Kezdetben volt az önkéntesség, majd jött a flow és a hobbi

Hogy pontosan mikor is kezdődött, arra maga sem emlékszik, de arra igen, hogy az oroszlányi kajakosoknak segített először. Egy verseny lebonyolításához adta meg az informatikai hátteret – és folytatta ezt közel tíz évig. De ezzel párhuzamosan jött a művelődési központ a városi rendezvényeivel, Oroszlány Baráti Köre flash mobbal és oroszlányi piknikkel, továbbá az Oroszlányi Sport Egylet szintén egy évtizeden át. Ezeken kívül se szeri, se száma az általa segített szervezeteknek a Oroszlányi Értelmiségi Klubtól a Munkás Szent József Plébániáig.  

– A hangosításos és rendezvényszervezős hobbi egyeseknek furcsa lehet, hiszen másoknak fizetnek érte – mondja. Nekem jól esik, ha megkeresnek, és az is, ha úgy tudok segíteni, hogy az elvégzett munkám nem igénytelen. Ennek érdekében folyamatosan képzem magam, tájékozódom a műszaki újdonságok terén. Manapság ehhez komoly eszközpark kell.

Horváth Szilveszternek a hangtechnikai munka, a hangosítás a hobbija - a flow forrása
Horváth Szilveszternek a hangtechnikai munka, a hangosítás a hobbija - a flow forrása
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Beindult a megsegített szervezetek közötti áramlás 

Megtudtuk, hogy a Horváth Szilveszter által segített szervezetek már egymást is segítik.

– Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a legkülönbözőbb civil szervezeteknél tudtam technikai segítségnyújtóként megjelenni, és ez húsz éve része az életemnek – meséli. Ami fontos még, hogy ezzel a tevékenységgel komoly kapcsolatrendszert építettem ki, ami azért is lényeges, mert segítséget úgy a legjobb nyújtani, ha nem csak személyesen vagyok ott, hanem össze tudok kötni szervezeteket.

– Olykor előfordul, hogy rajtam keresztül kap technikai támogatást az egyik szervezet egy másiktól – teszi hozzá. Én ezt tartom a legnagyobb eredménynek. Jó példa erre a Haraszt-hegyi piknik, ami egy nívós rendezvény. Ehhez olyan technika kell, amivel én nem rendelkezem, de viszont a Bányász Klub és a KFMKK igen, és kaptam tőlük kölcsön kábeleket és hangfalakat.

– A csarnokban egyszer csak leállt a komplett LED-kivetítő, az nem volt flow – meséli nevetve Horváth Szilveszter
– A csarnokban egyszer csak leállt a komplett LED-kivetítő, az nem volt flow – meséli nevetve Horváth Szilveszter
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

A tökéletes flow

Megtudtuk azt is, hogy ebben a munkában sok a kockázat. Ez teszi izgalmassá. Kell még tudás, belső motiváció, megfeszített figyelem, s a tevékenység öröme. Összefoglalva ez a Csíkszentmihályi Mihály által leírt flow – az itt és most megélése, a tudat áramlásélménye.

– Az előadóban fel sem merül a kérdés, hogy ez technikailag nem fog menni. Az ő alapfeltevése, hogy amikor beszól a mikrofonba, az megszólal, ha jelez, akkor jön a videóbejátszás, a hangbejátszás. Ebben pont azt szeretem, hogy mindig van izgalom. Egy kis koszorúzásban is mellé lehet nyúlni. Például nem a Himnuszt, hanem a Szózatot indítod el, vagy elkezd súgni-búgni, vagy el sem indul. A profi műszaki cuccokkal legalább a műszaki kockázatot lehet csökkenteni.

– Ha nem sikerül, nem három ember előtt égsz le, hanem sok-sok ember előtt. „Az élő rendezvényeknek az az igazi varázsa – és én ezt szeretem bennük –, hogy azt ott és akkor kell jól megcsinálni. Itt nincs második lehetőség. Amikor csinálsz egy élő közvetítést vagy hangosítást egy zenekarnak, azt el tudod rontani. Van kockázat. Én is rontottam el már rendezvényt.

– A csarnokban egyszer csak leállt a komplett LED-kivetítő – meséli nevetve. Síri csend. Egy valamit lehetett hallani: Szilveszter fut le a lépcsőn! Ezer százvalahány ember tekintete a hátában! 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában