Jegyzet - 2024. 10. 12.

3 órája

Bosszúvágy

A napokban volt a halálbüntetés elleni küzdelem világnapja. Szerencsések vagyunk, hogy hazánkban már nincs ilyen büntetési forma, de a világ számos pontján sajnos még van. A gond az, hogy akadnak, akik visszasírják a halálbüntetés lehetőségét.

Körtvélyfáy Dina

Ha történik egy szörnyű baleset, ahol valamelyik fél hibás volt, vagy egy rettenetes gyilkosság, akkor azonnal megjelennek a kommentelők akik az áldozat vérét kívánják. Érthető, ha bizonyos esetek felháborodást váltanak ki belőlünk, de teljesen felesleges az online hangulatkeltés. Az elkövetők büntetési tételének eldöntése a hatóságok feladata, és szerintem senkinek nincs joga arra, hogy elvegye más életét. Ha valaki embert öl, és ezért az ő életét is elveszik, akkor semmivel sem vagyunk különbek nála.

A börtönben leélni egy életet nem egy nagy élmény, hiába morognak sokan azon, hogy miért kell a bűnözőket eltartani, ahelyett hogy kivégeznék őket egy-egy súlyos bűncselekmény után. Az átlagember bele sem gondol, milyen lehet dönteni egy bírónak egy másik ember életéről, vagy éppen annak milyen lehet, aki egy kivégzést végrehajt. Senkire nem tehetünk ekkora lelki terhet azért, mert legyűr minket a bosszúvágy. Arról nem is beszélve, hogy mindig vannak olyan esetek, amikor kiderül, az elkövető valójában ártatlan. Örülhetünk, hogy nálunk már ilyen nem történhet meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában