Hagyományőrzés

3 órája

Az esztergomi vár udvarán éjszakáztak a lovasok +fotók, videó

Kulturális együttműködés keretein belül október 10-én érkeztek a lovagok Esztergomba, és igazi, középkori viszonyok közt éjszakáztak a várudvaron.

Feleki Marietta

Mint megírtuk, öt középkori lovagruhába öltözött hagyományőrző és kísérőik érkeztek Esztergomba október 10-én. A zarándoklaton három hagyományőrző egyesület, Szent György Lovagrend tagjai, a Szent Mihály Lovasbandérium, az Anda Lovasharc és a Nyugati Gyepük Pajzsa Haditorna Egyesület képviselői indultak útnak Visegrádról Esztergomon át Zsámbékig. Ez egy új kezdeményezés, ami Visegrádot Esztergommal és Zsámbékkal köti össze.

A lovagok kísérőikkel lóháton és gyalog tették meg az út első etapját Esztergomig, végig a Duna mellett. A királyi városban meg is szálltak egy éjszakát- no nem panzióban, hanem az esztergomi vár Lipót-teraszán, igazi nomád körülmények között.

A táborozásról a Kemma.hu-nak a helyszínen mesélt Félegyházi Botond, a Szent Mihály Lovasbandérium tagja. Mint elmondta, csütörtökön reggel indultak útnak Visegrádról, és mintegy kilenc óra múlva értek Esztergomba. A csapattal tartott egyikük kutyája is, aki hűségesen sétált gazdája és a lovak mellett.

A Lipót-teraszon vászonsátrakat állítottak fel, amelyben a hideg ellen szalma aljon, lópokrócba takarózva aludtak egy éjszakát. A csapat másnap, pénteken indult tovább Zsámbékra. Szintén gyalog.

 

A hagyományőrzők végállomása pedig a zsámbéki Fékomadta Fesztivál, amelyet október 11-12-én rendeznek meg a zsámbéki kolostorromnál.

Az Uradalom nevű tematikus Facebook-oldal  is közölt fotókat az Esztergom várbeli tábori körülményekről, illetve a pénteki útnak indulásról is. A fotókon látszik, hogy helyben, téglából tapasztottak tűzhelyet a hagyományőrzők, ahol bográcsban rotyogott a vacsora is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában