Elköteleződés

2 órája

Változatos munkát végeznek a civilek

Komárom-Esztergom vármegyében ezerötszáznál is több civil szervezet működik. A legtöbben a szabad­idő, a sport, a kultúra tematikáját célozták meg, ám működnek szakmai, gazdasági, szociális és oktatási céllal is. A vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ értük, velük dolgozik.

Sugár Gabi

Rendszeresen szervez például a Civil Közösségi Szolgáltató Központ olyan eseményeket, ahol lehetőségük van a civileknek egymás tevékenységét megismerni. Tizenhárom szervezet mutatkozott be legutóbb, sokukkal találkozhattak már a vármegyében élők különböző rendezvények, akciók során. A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) tudományos tevékenységet végez, kutatásokat, műszaki fejlesztéseket, emellett szerepet vállal a nevelésben, oktatásban, képességfejlesztésben, ismeretterjesztésben, a természet-, a műemlék- és a környezetvédelemben is.

A Héregért Egyesület egyik legsikeresebb akciója a Pásztorházi Piacok szervezése. Szombat délelőttönként élettel telik meg a falu határában fekvő, felújított épület udvara, mindent lehet kapni, mi szem-szájnak ingere, sőt, ennél többet is: kellemes programokat is kínálnak.

A Bánhidai Baráti Kör Egyesület igazi programözönnel várja a látogatókat: szeptember utolsó hétvégéjén lesz a hagyományos búcsú, amely keretében megáldják a keresztutat. Ősszel helytörténeti előadásokat, bált szerveznek, és az év végén a Borbála-díj átadása is szerepel a programjaik között. A Kemence Egyesület megváltozott munkaképességűek, hátrányos helyzetűek számára biztosít támogatott lakhatást. Programokat is szerveznek, melyek egyik kiemelt eleme lesz szeptember utolsó szombatján a főzőverseny, piac és családi nap.

A Léleksegítő Alapítványon belül működő Kék Madár Közösség szakmai irányításával nyílt meg a Kék Pont, az autizmussal élőket és családtagjaikat támogató szolgáltatás, emellett rendszeresen programokat szerveznek.

A Tata és Térsége Kézműves Egyesület tagjai is megannyi izgalmas programot szerveznek, ezekről lehet informálódni a világhálón. Legutóbb a Kézműves Kavalkád volt ilyen, amelyet a Kőfaragó Házban bonyolítottak le.

A Tatabányai Polgárőr Egyesület már október 5-re, az állatok világnapjára készül, ahol az Országos Kutyás Futás is várja a mozogni vágyókat. De nem csak az ebtartók indulhatnak a Tatabányán, a Csónakázó-tónál megszervezendő programon.

Civilek a civilekért
Az Angol-Magyar Lovas Történelmi Egyesület a Tatai Lóversenyzés Történelmi Aranykora címmel megjelent Nieselberger Róbert által jegyzett kötetre hívta fel a figyelmet, amely az elfeledett tatai lovas életet mutatja be. A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság 2025-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A jubileumi év alkalmából számos különleges, a népfőiskola eddigi működését is bemutató programokkal várják az érdeklődőket. Érdemes követni a szervezet netes felületeit.
A Tata és Térsége Civil Társulás 21. alkalommal szervezte meg a Civil Napokat. A programsorozat szeptemberben zajlott. Az idén a szervezet húsznál is több eseménnyel várta, várja a látogatóit a nagyszabású programon. Az Oroszlány és Térsége Civil Szervezeteinek Egyesülete a XXVI. Civileké a Ház szakmai és térségi civil fórumra és az őszi eseményeikre irányította rá a figyelmet. 

A Mosolygós Gyermekekért Alapítvány fő profilja az esélyegyenlőségi programok szervezése. Főként a hátrányos helyzetű családokat támogatják, érzékenyítő foglalkozásokat is tartanak. Kiemelkedő programjuk a Tökfesztivál, amely a Fő téren nyújt kikapcsolódást a családoknak.

A Humanitás SE is kiemelt eseményt szervez október 19-én Tatán: a Güntner Aréna ad otthont az országos bocciaversenynek, ahol a súlyosan mozgássérültek mérhetik össze tudásukat.

Az Áhi Jóga Egyesület pedig egészségmegőrzéssel kapcsolatos foglalkozásokat szervez a vármegye több oktatási és szociális intézményében.

A tizenhárom szervezet munkásságát, szerteágazó tevékenységét érdemes követni a világhálón. Ahogy a mellettük működő többi szervezetét is: hatalmas feladatot végeznek, vállalásaikkal sokszor állami tevékenységet is átvállalnak. Elköteleződéssel, tenni akarással, hihetetlen energiával.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában