Visszatértünk a Duna által elöntött lovardába - fotókon, videókon a látvány

Közel egy méter magasan állt a víz a Dunaalmási Lovarda birtokán egy bő hónapja. A területet csak csónakkal lehetett megközelíteni. Az állatokat szerencsésen kimentették, de a víz sok munkát hagyott maga után. A lovarda gazdaasszonya, Juhász Rita megmutatta, hogy az árvíz után mi maradt a birtokból.

Kemma.hu

Az egész ország izgalommal figyelte bő egy hónappal ezelőtt a dunai árvízről szóló híreket. Ezrek lapátolták a homokot és pakolták a homokzsákokat. Aztán végül mindenki megnyugodott, hogy a 2013-as rekordot nem érte el az árhullám, ami amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is. Pár nappal később pedig sokaknak már csak egy rossz emlék maradt a támadó ár. Azonban a Duna hatalmas pusztítást hozott maga után. Az elöntött területeken élőknek az árvíz után kezdődött meg az igazi munka. 

Dunaalmás Lovarda az árvíz után
Az árvíz után a ház falán látszik a víz nyoma. Az egész birtokot koszos, büdös iszap borította
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

A Dunaalmási Lovarda hullámtérben van. Nem volt ez mindig így. Egykor egy gát ölelte körbe a területet, azonban azt 2002-ben elbontották. A majd 200 éves épületek pedig azóta több nagyobb árvizet is átéltek. Juhász Rita, a lovarda vezetője a ház oldalára felrajzolt jeleket mutatja. 2013-ban volt a rekord, a második legmagasabb ár 2002-ben jött, és a dobogóra még pont felfért az idei árvíz is. 

Lassan indul az élet az árvíz után

– A víz az elég gyorsan jött, extra gyorsan és félelmetes volt, mert az előrejelzések alapján nagyon magas vízállást jósoltak. Sajnos már volt ilyenben részünk, így tudtuk, hogy ez mivel jár. Teljesen egyértelmű volt, hogy az egész birtok víz alá fog kerülni. Ami azt jelenti, hogy mindent menteni kellett, természetesen első sorban az állatokat – emlékezett vissza az első napokra Rita. De a hagyományörző eszköztárjukat, illetve a népi gyűjteményüket is menteni kellett.  

– Ha csak a két keze volt, amit hozott magával már az is nagy segítség volt nekünk – mondta a gazdaasszony, aki elmondta, hogy a lovakat a Grébics birtokon fogadták be, a kisállatokat pedig a Szomódi Állatsimogató, illetve gazdák fogadták be. 

Bár az ár már jó egy hónapja levonult, még mindig van bőven teendő utána. A Dunaalmási Lovardát teljesen elöntötte a Duna, a bokrokon és a fák törzsén még mindig jól látszik az iszap. Az istállók falán pedig sötét csík mutatja a víz nyomát.
A lovakat a Grébics birtok fogadta be, akinek nagyon hálásak utólag is. Azonban az állatokat fizikailag és mentálisan is megviselte a gyors költözés 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

– A férjemnek volt a mondása, hogy az árvíz nem csak visz, hanem nagyon sokat hoz is. És tényleg hihetetlen, hogy mennyi jóbarátot, jó emberi kapcsolatot hoz – mondta meghatóan Juhász Rita, akihez kérés nélkül érkeztek az ismerősök, barátok, rokonok, a vendégek és az ismertelen önkéntesek. A víz levonultával azonban nem állt vissza az élet. Az ár rengeteg munkát hagyott maga után. 

–Nagyon koszos, csúszós, iszapos, büdös víz és sok tetem maradt az árvíz után. Először az iszapot kellett takarítani magasnyomásos mosókkal, majd fertőtleníteni kellett permetezővel. Hatalmas munka volt, hogy mindent biztonságosan tudjunk helyreállítani. Most legalább azokat a helyiségeket kell rendbe rakjuk, ahol tudjuk fogadni a lovasainkat. A lovak ellátásához szükséges dolgokat, a takarmánytárolókat most mindenképpen vissza kell állítanunk. Aztán a többi már csak tavasszal kerül sorra – tette hozzá a gazdaasszony, aki annak örül, hogy már legalább a  lovaik haza mehettek. Már el is kezdték velük a munkát, ugyanis a gyors költözés erőnlétben és mentálisan is megviselte őket. 

– Azt hittem, hogy egyedül maradok ebben a helyzetben. És nem. Amikor Bécsből egy kétgyerekes család csak azért utazott ide, hogy segítsen nekem, az nagyon sokat jelent. De jönnek Szlovákiából, az egész vármegyéből, Budapestről is és természetesen  a helyiek is. És nem hagynak egyedül. Nagy csoda. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában