Vadállat

2 órája

Medveüvöltésről számoltak be - újra megszólalt a bajóti polgármester

A közelmúltban Bajóton borzolta a kedélyeket a környéken tanyázó vadállat, melyet a helyiek több helyen és napszakban is látni véltek. A település polgármestere, Tóth Zoltán a hirado.hu-nak mesélt a medve felbukkanásáról, és több érdekességet is elárult.

Kemma.hu

Mint ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, egyre gyakrabban fordul elő idehaza is, hogy szinte a közvetlen környezetünkben bukkannak fel medvék. Legutóbb például a komárom-esztergomi Bajót közeléből érkezett több bejelentés is, hogy medve ólálkodik a területen. A község polgármestere, Tóth Zoltán is azonnal a medve nyomába eredt, aki most a hirado.hu-nak is megszólalt a vadállat ügyében.

Bear,,Brown,Bear,,Nature.,Photography,,Hungary, medve, barna medve,
Él-e medve Komárom-Esztergom vármegyében?
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Mint azt megírtuk, ilyen bejelentéseket kellő komolysággal és súllyal kezel az ember, főleg, ha szavahihető egyénektől származnak. Ezért a polgármester rögtön felvette a kapcsolatot az illetékes hatósággal, a rendőrséggel és jelezte a medveészleléseket a vadásztársaságnak és a Duna- Ipoly Nemzeti Park munkatársainak is.

Miután megjelent a medveészleléssel kapcsolatos közlemény a közösségi oldalunkon, még többen jelezték, hogy látták a településen a nagyragadozót, de eddig nem merték jelezni, attól féltek, bolondnak tartanák őket

– árulta el a hirado.hu-nak a polgármester, aki az érintett területeket maga is átvizsgálta, de nem talált medve jelenlétére utaló láb- vagy székletnyomokat. 

Viszont, ha valóban medve él Bajóton, arra napokon belül bizonyíték is lehet, hiszen a legtöbb vadetető közelében működnek webkamerák. De a polgármester arra gyanakszik, hogy a helyiek egy megtermett vaddisznót vagy szarvast hittek medvének.

Volt, aki azt állította, hogy hallja éjszakánként üvölteni a medvét, ám most van a szarvasbőgés időszaka, szerintem a barcogást vélték medveordításnak

 – vélekedett Tóth Zoltán, majd hozzátette, ha mégis medve jár a környéken, akkor az valószínűleg a Börzsönyből vagy Szlovákiából érkezett. 

Ügyes állat a medve

Ezután Tóth Zoltán megismételte azt, amit a Kemma.hu-nak is kifejtett, hogy a barnamedve gyorsan fut, ügyesen mászik fára és remekül úszik. Ezért – ahogyan arra egy külön cikkben mi is kitértünk, hogy mire kell nagyon figyelni, ha medvével találkozunk – azt tanácsolja, hogy ne menjünk egyedül az erdőbe, túra közben csapjunk zajt, és beszélgessünk. Hiszen, ha ezt hallja a vadállat, akkor elkerüli az emberrel való találkozást.

A hirtelen, nagy stresszel járó találkozások nem vezetnek jóra. Ha mi csendben bujkálunk és gombát szedünk egy olyan bokor alatt, amelynek a másik oldalán a medve majszolja az erdei bogyókat, az állat fenyegetve érezheti magát és ránk támadhat

– magyarázta a polgármester, aki hazánkban még nem találkozott medvével, Erdélyben azonban igen.

Ekkor vélték látni a medvét

Mint azt korábban megírtuk, október 14-én került ki Bajót község hivatalos Facebook-oldalára a hír, mely szerint a Bajóthoz tartozó Péliföldszentkereszt közelében vélték látni a vadállatot. 

Megkeresésünkre akkor a polgármester elmondta, hogy a Börzsönyből jöhetnek át hozzánk az állatok, akiket még a nagy sodrású Duna és az Ipoly sem állít meg, hiszen nagyon jól tudnak úszni. Ráadásul kitartóak, így egy nap alatt hatalmas távolságokat is képesek megtenni és bejárni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában