Jön a trónörökös a magyar birkózó dinasztiánál: örömhírt jelentett be az olimpikon +videó

Videós sorozatunkban a Budapest Honvéd Sportegyesület kötelékében birkózó Lévai-család mesél a legutóbbi versenyekről, a családról és a mai kor kihívásairól.

Feleki Marietta

Esztergomban él egy birkózócsalád, akik már-már egy családi vállalkozásként öregbítik Magyarország hírnevét évről évre. Az édesapa, idősebb Lévai Zoltán beleoltotta a birkózás iránti szenvedélyt a három fiába: ifjabb Lévai Zoltánba, Tamásba és Leventébe. A családfő, bizalma, szeretete, következetessége indította el őket a pályán, hogy napjainkra a legrangosabb nemzetközi versenyeken hozzák haza az érmeket.

Lévai Zoltán
Képen az idősebb Lévai Zoltán, ifj. Lévai Zoltán, Tamás és Levente
Fotó: F.M. / Forrás: 24 Óra

Az újságírónak hálás feladat az olyan interjúalany, akivel úgy beszélgethet, mintha mindig is ismernénk egymást. A Lévai családdal mintha egy családi ebéden ülnénk a nappalijukban: közvetlen, mennek oda-vissza a poénok, nincs feszengés, előre gyártott érzetű mondatok. 

Oldott hangulatú beszélgetésünk is szinte észrevétlenül alakul át „kamerakompatibilissé”. Mint a legidősebb, Zoltán humorosan meg is jegyzi: tudjuk,  hogy a kamera forog. Ők pedig mesélnek, nevetnek, olyan szeretettel és összetartással, amely a nem sportrajongók szívét is megmelengeti.

Lévai Zoltán, a legnagyobb fiú nagy kihívása

A fiúk közül a legidősebb, világbajnok ezüstérmes Lévai Zoltán legutóbb az élsport csúcsán, a Párizsi olimpia alatt mutatta meg a világnak tudását. Zoltán az augusztus 6-i  versenynapon, a nyolcaddöntőben magabiztos, 2-1-es győzelmet aratott a török Burhan Akbudak felett. A negyeddöntőben azonban 1-1-es mérkőzésen, riválisa később szerzett pontja miatt kikapott az azeriek tavalyi vb-másodikjától, Sanan Suleymanovtól. 

A meccsen egyenlő volt a küzdelem,  ám az azeri ellenfél a végén dobott be mindent. Az eredmény döntetlen lett, Suleymanov pedig megőrizte minimális, később szerzett pontjának köszönhető előnyét és bejutott az elődöntőbe.

Zoltán a vigaszági folytatásban bízott, ám azeri birkózó sérülést szerzett a kazah Gyemeu Zsadrajev ellen, így már nem állt ki a továbbiakban, ezzel Zoltán sem jutott újabb esélyhez. Számára tehát a negyeddöntőben ért véget az olimpia, amelyen összesítve hetedik helyen zárt.

Ám az olimpikon nem búslakodott: mint elmondta, nyilván az aranyéremért utazott Párizsba, ám ez a mérkőzés annyira kiélezett volt végig, hogy nem is nagyon volt vesztes. Így is fogja fel a történteket.

Hozzátette: legközelebb, ha adódik ilyen lehetőség, megpróbálja úgy abszolválni, hogy ne a bírói döntésre kelljen alapozni. Kiemelte: összességében elégedett, pláne, hogy a családi életében is sínen van.

– Nem is kívánhatnék többet, ha már az olimpiai arany is jönne, már lelkiismeret-furdalásom lenne, mikor fogom ezt visszafizetni – tette hozzá nevetve.

A Kemma.hu-nak adott interjújában mosolyogva árulta el Lévai Zoltán, hogy úton van a trónörökös, hiszen feleségével közös gyermeküket várják. További részletek videónkban, amiben arról is beszélt, hogy testvére, Levente sikere miben motiválta őt az olimpián. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!